„Камчия“ посреща шестима космонавти

„Камчия“ посреща шестима космонавти

снимка: VNews.bg

6 звездни госта от 3 страни и 2 континента ще имат ежедневни срещи с бъдещото поколение млади космонавти, участници в детската лагерна смяна „Космосът и ние“ в Санаторно-оздравителният комплекс „Камчия“, край Варна.

В продължение на две седмици от 31 юли, деца от различни страни ще имат уникални срещи с шестима от покорителите на космоса. Сред тях и българските космонавти – първият българин, полетял в космоса през 1979 година Георги Иванов, участникът във втория българо-руски космически полет през 1988 година Александър Александров и домакинът на събитието – ръководителят на Авио-космическия център в „Камчия“ Красимир Стоянов, който е преминал пълния курс за подготовка на космонавти в Центъра „Юрий Гагарин“ в Звездното градче в Русия и е участник в дублиращия екипаж на втория българо-руски космически полет на космическия кораб „Союз ТМ-5“, източник /VNews.bg/.

Тази година в „Камчия“ пристигат и руските космонавти Сергей Авдеев – участвал в 3 космически мисии със 747 денонощия общ престой в космоса и осем излизания в открития космос и Александър Павлович Александров – космонавт, борден инженер и конструктор, участвал в два космически полета с обща продължителност 309 денонощия. Специално за космическата смяна пристига и бригаден генерал Арналдо Тамайо Мендес – първият кубински космонавт и първият латиноамериканец, летял на борда на руски космически кораб. В момента той е и директор по международните въпроси на кубинските военно-въздушни сили. Към „звездния отбор“ ще се присъединят още проф. д.т.н. инж. Петър Гецов – директор на Института за космически изследвания и технологии към БАН и проф. Борис Бонев – председател на Българската аерокосмическа агенция, създател на Института за космически изследвания при БАН и негов директор до 1996 г. Проф. Бонев е ръководител на научно-техническата програма „Шипка“, подготвила втория българо-руски космически полет и създала уникални български прибори и апаратури, които и до днес се използват на Международната космическа станция.

Много образователни игри, творчество, „космически“ забавления, плаж и спорт са предвидени в дневната програма. Бъдещите космонавти, които са на възраст от 9 до 17 години, ще имат уникалната възможност да се „скачат“ с Орбиталната космическа станция, ще направят практически тренировки с аналога на спускаемия космически апарат СОЮЗ-ТМА, който е в Авиокосмическия център в комплекса. Звездните гости ще се срещат с децата от Международната космическа смяна „Космосът и ние“ и ше им разказват за своите космически мисии, за подготовката и протичането на полетите, за упоритата работа, за успехите, ще предадат на практика изключителните умения, които притежават и енциклопедични знания, бърз ум, здраве, сила, хладнокръвие, любовта към родината и към Земята. Космонавтите ще участват и в международна кръгла маса „Заедно в Космоса – заедно на Земята“, която ще се проведе на 4 август от 10,00 часа в хотел „Лонгоз“ на Санаторно-оздравителния комплекс „Камчия“. По-късно през същия ден ще се проведе и общолагерна среща с всички деца, които гостуват на „Камчия“. Досега участници в смяната „Космосът и ние“ са били космонавтите Виктор Савиних, Павел Виноградов, Йосиф Давидов – инструктор на първия космонавт Юрий Гагарин, космонавтите Берталан Фаркаш (Унгария), Думитриу Прунариу (Румъния). Тази година през април успешно бе проведена и пролетната космическа експедиция „Интеркосмос – днес“.

Подобни новини

Вашият коментар