Двойно по-ефективни батерии може да се внедрят в е-колите до 2020 г.

Двойно по-ефективни батерии може да се внедрят в е-колите до 2020 г.

снимка: Economic.bg

Японската разработка може да доведе до революция в областта на електромобилите

Капацитетът на батериите за електрически автомобили може бъде удвоен и така да се даде тласък на процеса по масовото им внедряване, твърди японски производител. Според информацията новата литиево-йонна технология може да бъде вкарана в режим на масово производство до 2020 г. или дори по-скоро, източник /Economic.bg/.
Слабите батерии са една от основните пречки за по-широкото навлизане на електромобилите на  пазара. Мнозина вече проявяват интерес към закупуването на такъв тип превозно средство, но се отказват включително и заради ограничения пробег. Заявката за увеличаване на капацитета на батерията при запазване на размерите ѝ обаче дава надежди за промяна. Тя обаче поражда и въпроси около новата технология.
Разработката е дело на японската GS Yuasa, която в момента е четвъртият по големина производител на Li-Ion батерии, съобщава Nikkei, цитирана от SlashGear. Клетките пък са дело на обединението Lithium Energy Japan (между Mitsubishi Corp. и Mitsubishi Motors).
На този етап обаче не се съобщават повече технически подробности за въпросната технология. Според информацията, своеобразната революция се корени в материалите, които се използват за направата на електродите на батерията. Те допринасят за по-голямата ефективност и съответно увеличаване на капацитета.
Ако технологията сработи, това означава, че вместо батерии, позволяващи пробег от 100 км, сега те ще акумулират електроенергия, достатъчно за изминаването на двойно по-голямо разстояние – от 200 км.

Подобни новини

Вашият коментар