Село Дъбравино – тихия пазител на българската култура

Село Дъбравино – тихия пазител на българската култура

Тази година се навършват 115 години от рождението на обичания български писател Ангел Каралийчев. Той е автора на „Тошко Африкански”, „Ането”, „Приказен свят”, „Житената питка” и много други любими книги за малки и вече порастнали малчугани. Той е роден на 21 Август 1902г. в Стражица, обл. Велико Търново.

Да бъдат организирани чествания за рождението му, в  Националната библиотека или в родния му град, не е геройство – липсата на такива там би било срам.

Геройство е годишнината от рождението му да бъде отбелязана в малкото село, без проект, без наредба спусната „свише”.  Това вече е признак за стремеж към опазване и възхвала на българската култура.

Село Дъбравино от Авренска община, може да не е известно на много от персоните обгрижващи културния мироглед в страната ни, но днес то е тихия пазител, за подрастващото поколение, на автентичното българско творчество. Творчеството на Ангел Каралийчев.

1 (3) (Small)

В кметството е изложена скромна експозиция на творчеството на големия наш писател. Тя е грижливо подредена на табло и автентична българска покривка върху маса. Състои се от две изложени книги и не повече от десетина принтирани листа А4, с описание на живота и творчеството на Каралийчев. Какво наслада само носи мисълта за тази кауза, много по – голяма от помпозните културни, понякога неразбираеми, проекти, много по – голяма от лъскавите и понякога скъпоструващи  „дни на културата” в центъра на някой областен град.

Наслада за мисълта, че тук е важно малчуганите да знаят и да помнят културното ни богатство. И като излезеш леко ти става на душата, тя проглежда – виждаш чистото и здраво знаме, разлюляло се на кметството…

2 (2) (Small)

Виждаш берекета в селото…

3 (1) (Small)

Какво ли повече ти трябва да знаеш, освен, че някъде там има пазител…

Подобни новини

Вашият коментар