Кражбите на коли в България са намалели с 30%

Кражбите на коли в България са намалели с 30%

снимка: Economic.bg

Вижте кои са най-крадените коли у нас и на каква възраст

От началото на годината до сега кражбите на коли в България са с 30% по-малко спрямо същия период на 2016 г., показват данните на МВР, предоставени на Economic.bg. Броят на откраднатите автомобили от януари до момента е 1387, при 2018 през миналата година. Причината е в последователната и целенасочена дейност на органите на реда спрямо този вид престъпления, твърдят от МВР, източник /Economic.bg/.

Най-често крадените марки коли са BMW, Volkswagen, Audi и Mercedes,на възраст между 6 и 10 години. През 2017 г. най-много кражби са регистрирани в южните квартали на София и по морето – в Слънчев бряг и Несебър, където се крадат предимно коли с чужди регистрации.

От януари до момента са разкрити 164 извършители на кражби, сочи още статистиката на МВР. През 2016 г. броят им е бил 139. Все още обаче процентът на разкриваемост на извършителите на престъпления у нас е малък – 10%.

Крадците на автомобили стават все по-изобретателни. Голяма част от крадените коли в България отиват за авточасти, които след това се продават онлайн, което пък прави разкриването на престъпленията трудно. Автокрадците наемат гаражи с фалшиви документи, или си плащат на някого да го направи вместо тях, след което карат крадените коли там и ги разглобяват. През 2017 г. са намерени 40% от крадените коли, като в това число влизат цели автомобили или отделни части от тях.

При кражбата на по-новите автомобили крадците правят т.н. „двойници“, т.е. преобразяват колата, слагат й несъществуващ номер и я изкарват извън страната още преди да е обявена за издирване.

Обикновено профилът на автокрадеца в България е мъж между 15 и 65 години, облечен със суичър и шапка с козирка, което му помага да не бъде разпознат от полицията, ако има камери около местопрестъплението. Най-добрите автокрадци са на възраст между 40 и 45 години, споделят от МВР. Те най-често са в групи от двама или най-много трима души.

Кражбите на вещи от автомобили в моловете и паркингите на хипермаркетите зачестяват. Те се правят чрез заглушаващи устройства, които хващат сигнала, когато шофьорът заключва колата си и тя реално остава отключена. Крадците взимат всякакви вещи от колата – лаптопи, слънчеви очила и каквото намерят.

Бизнесът с крадени коли е привлекателен, тъй като се генерират бързи печалби. Във времето се забелязва, че групите от крадци намаляват като численост. Най-висока е концентрацията на кражби на коли в големите градове. Експертите съветват шофьорите да внимават къде и как държат ключа от автомобила си, тъй като сканиращите устройства улавят сигнала от разстояние. Собствениците могат да проверяват дали са заключили колата си и да се оглеждат за съмнителни хора наоколо.

Подобни новини

Вашият коментар