Закриват 113 стари общински депа. Провадия сред най-проблемните благодарение на безхаберието на  Анатоли Атанасов-Кивито и Филчо Филев

Закриват 113 стари общински депа. Провадия сред най-проблемните благодарение на безхаберието на Анатоли Атанасов-Кивито и Филчо Филев

снимка: 24часа.bg

Отпадъците от 4 български града след Нова година ще трябва да се возят в други населени места, които все още не са определени. Местните депа за отпадъци се затварят в Благоевград, Дупница, Бяла и Провадия, съобщи зам.-министърът на околната среда и водите Николай Кънчев. Сметищата, които се затварят от Нова година, са общо 113, но само в тези 4 града не са изградени нови, нито са намерили някаква алтернатива до момента. “Екоминистерството се опитва да им помогне, като съгласуваме графици за превозване на отпадъците до други населени места” каза Кънчев, източник /24часа.bg/.

Екоминистър Нено Димов каза пред “24 часа”, че последните преговори, които са водени, са отпадъците на Благоевград да се возят в Сандански, а тези от Дупница – в Самоков или Перник. Все още обаче няма резултат от тях. Категоричната позиция на министерството обаче е на 31 декември 2017г. съществуващите сметища в четерите населени места да бъдат затворени. Причината е, че България вече бе осъдена за несъобразяване на 113 от старите депа за отпадъци със съвременните изисквания, а вероятните глоби са огромни. Той даде за пример Италия, чиято еднократна глоба е била 40 млн. евро, а има и плащания за всеки ден.

Причината в тези общини да останат без съвременни депа са комплексни, каза зам.-министър Кънчев. Най-честата е, че се обявява обществена поръчка за проектиране или изграждане на ново депо, но тя се обжалва. Обжалва се и изборът на площадка.

Пазарджик и Златица например бяха последните две общини, които успяха да довършат изграждането на съвременни депа за отпадъци буквално през последните няколко седмици. Населените места, които нямат съвременни сметища, няма да могат да кандидатстват за парите, които се отпускат по ОПОС за рециклиращи мощности.

Подобни новини

Вашият коментар