Константин Каменаров е новият генерален директор на БНТ!

Константин Каменаров е новият генерален директор на БНТ!

снимка: Епицентър

За него гласуваха четирима от членовете на съвета – председателят София Владимирова, Бетина Жотева, Розита Еленова и Мария Стоянова, Иво Атанасов подкрепи Валерий Тодоров

 

 

 

Константин Каменаров е новият генерален директор на БНТ. Това стана ясно от гласуването на днешното заседание на Съвета за електронни медии (СЕМ). За него гласуваха четирима от членовете на съвета – председателят София Владимирова, Бетина Жотева, Розита Еленова и Мария Стоянова, източник /Епицентър/.

Иво Атанасов подчерта, че той предпочита кандидатурата на бившия генерален директор на БНР Валерий Тодоров.

Разбира се, че имам фаворит, останалите петима са на второ място. Това заяви членът на СЕМ Бетина Жотева при избора на генерален директор на БНТ днес. Константин Каменаров се доближава най-много до телевизията, която искам да гледам. Той може най-добре от всички кандидати да създаде екипи, каза Жотева и посочи като друг аргумент, че той излиза от БНТ, предаде БГНЕС.

Иво Атанасов заяви, че концепцията на Валери Тодоров отговаря в най-пълна степен на собственото му виждане за управление на БНТ. Не само концепцията му е спечелила Атанасов, а и опитът, който има Тодоров в управлението на национална медия.

Мария Стоянова заяви че в контекста на направените изслушвания е задоволена, че е направен дебат за БНТ. Чувствам се уверена да дам своя глас за Константин Каменаров, заяви тя. Стоянова подробно изреди положителните качества в концепциите на кандидатите. Централната тема за качеството на работа премина като тънка червена линия по време на дебата, каза Стоянова и подчерта, че се радва от големия медиен интерес към процедурата по избор на шеф на БНТ. Валери Тодоров показа визия за БНТ. Тома Иванов показа също управленска компетентност. Иван Гарелов – дълбок разговор. Константин Каменаров – представи иновативна идея за развитието на интернет младежка платформа. Той притежава и богата биография, която дава основания да се смята. Емил Кошлуков представи креативност и решимост.

Розита Еленова също направи разбор на концепциите, като поясни и някои от слабостите в тях. Специфичните качества на Константин Каменаров – познаването на европейски практики, специалният акцент за развитие на БНТ и това, че излиза от самата телевизия са аргументите той да бъде подкрепен.

Председателят на СЕМ София Владимирова обяви, че подкрепя концепцията на Константин Каменаров.

Концепцията на новия директор на БНТ:

Концепцията на Константин Каменаров за работата на националната телевизия е изградена “върху реални постижими идеи и стъпва върху консервативно финансиране”. Каменаров, който дълго време е работил в националната телевизия я определи “социален феномен” и реална алтернатива на комерса.

Пред членовете на СЕМ той обясни, че не вярва “в магичните свойства на съкращенията, които не са панацея, която ще промени облика и съдържанието”, а вярва в оптимизирането на структура. В този смисъл той каза, че има цели дирекции, които са дисбалансирани.

Според него отделите на продажбите и маркетинга трябва да работят по-мощно и да са фокусирани върху търсене на средства по европейски програми, “което в момента на БНТ не й е стихията”.

Като част от мерки за подобряване на бюджета на националната телевизия, Каменаров посочи, че активно трябва да се работи “с големите корпорации, защото всяка отт ях има много сериозни бюджети за социални кампании. “Това, че БНТ трябва да печели пари, не противоречи на нейната обществена функция”, смята новият директор на националната телевизия.

Той ще назначи одит на телевизията, за да знае какво е реалното състояние на БНТ. Каменаров обеща да се обгради с можещи хора, за да бъде изготвен и кризисен план. В рамките на един мандат няма как да се случат, но трябва да се започнат. “Виждал съм пред очите си хора, които се опитват да бъдат пенкелер, резултатите са много лоши”, каза той по време на изслушването си.

Константин Каменаров обещава изцяло нова философия при взимането на решения при правенето на програма. “Например за културата – ще се намерят пет човека, които се занимават и произвеждат култура, с помощта на които ще се изготви нещо като библия на телевизията или създаване на златни стандарти, от които да не се отстъпва. Всяка сериозна институция притежава такава библия”, обяви още Каменаров.

Той каза, че би преместил “Панорама” през уикенда, че не водещите на новините трябва да работят на смени – или една двойка да води по седмица, а друга уикенда. “Правилното подреждане и програмирането си е отделна наука. Трябва едно страхотно шетане, с търсене на всяккви средства – всичко дали ще са комуникационни стратегии, европейски фондове, социални компании на големи корпорации”, заяви още гереналният директор.

Кой е Константин Каменаров?

Константин Каменаров е роден на 31 юли 1964 г., завършил е Медицина. Работи в Българската национална телевизия от началото на 90-те години като репортер, впоследствие – става водещ на централната новинарска емисия “По света и у нас” и директор на новините.

През 1999 г. за кратко е говорител на правителството на Иван Костов, след което поема комуникациите на “Мтел”. През 2011 г. се връща в БНТ под управлението на Вяра Анкова и заема позицията на оперативен директор на медията. Напуска през 2013 г. В периода между 2013 и 2017 г. е работил като консултант и лобист към компанията “Ernst and Young”.

Подобни новини

Вашият коментар