Високи скорости и много адреналин белязаха първия ден на “Автокрос Девня – 2017”

Високи скорости и много адреналин белязаха първия ден на “Автокрос Девня – 2017”

Високи скорости, много адреналин и прах до небето белязаха първия ден на “Автокрос Девня – 2017”, който се провежда на пистата в местността Глиган чешма край града. Жители и гости на Девня, автоманиаци и състезатели от цялата страна дойдоха със своите семейства и приятели, за да се насладят на високоадреналиновото шоу.

Живописната местност с неповторима гледка към Стара планина се изпълни с автомобили, шатри и каравани, а мирисът на бензин от пистата се смеси с апетитния аромат на пушена скара, която немалко зрители гарнираха с ледена бира. Първият ден на шестия и последен кръг от Националния шампионат по автокрос започна с опознавателни тренировки на пистата и завърши с първия квалификационен манш.
ac9 (Small)
Общо 19 екипажа се включиха в шоуто по 1080-метровото трасе. Състезателите мерят бързина и умения в две дивизии – “Бъги” (до 1600 куб. см) и “Супербъги” (над 1600 куб. см).  Самоделните колички с различни марки двигатели – от ВАЗ до “Мицубиши”, “Ауди” и “Сеат”, полетяха по пистата, като средната им скорост се равняваше на около 70 км/ч. Трасето се оросяваше от специални машини, а страничните съдии получаваха периодичен инструктаж от директора на състезанието Румен Костадинов.
Екипи на полицията, районната служба по противопожарна безопасност и защита на населението и на ДКЦ I – Девня обезпечиха обществения ред и сигурността на зрители и състезатели.
Приятно впечатление направи яркото присъствие на местни младежи, които окупираха трибуните край пистата, от където викаха “Дай-дай” на своите фаворити и ги аплодираха шумно.
Преди първия квалификационен манш малчуганите от възродения девненски мотоклуб “Марцианопол” мериха умения и бързина, а симпатиите на публиката спечелиха 7-годишните Жорко и Гошко, които се състезаваха със своите четириколесни мотори в категорията “Биберон”.
Последва и първият квалификационен манш, който нареди стартовата решетка за неделя, когато ще се разиграят още две квалификации и финалните надпревари. Любопитен щрих от първия ден на “Автокрос Девня – 2017” е, че той съвпадна с Рождения ден на състезателя Ивелин Иванов от АСК “Търговище авто 2001”, който безмалко да изпусне автомобила, но го овладя майсторски по трасето.
Ето и челните тройки след първата квалификация: 
 
1. Антон Кунчев – АСК “Инфомик транс”
2. Димитър Калев – АСК “Тони старт”
3. Йордан Йорданов – АСК “Инфомик транс”
1. Христо Александров – АСК “София град”
2. Красимир Куманов – АСК “Тони старт”
3. Валентин Георгиев – АСК “Тони старт”
Шоуто продължава в неделя от 10 часа, когато ще се проведат още две квалификации и финалните надпревари. Вторият ден на “Автокрос Девня – 2017” съвпада с 48-годишнината от обявяването на селата Девня, Река Девня и Повеляново за един град. Кметът Свилен Шитов, който е и председател на организационния комитет на състезанието, ще награди победителите и техните подгласници на тържествена церемония.

Подобни новини

Вашият коментар