Инж. Деян Иванов, кмет на Община Белослав: Започна рекултивация на общинското депо за неопасни отпадъци в местност „Дълбок дол”

Инж. Деян Иванов, кмет на Община Белослав: Започна рекултивация на общинското депо за неопасни отпадъци в местност „Дълбок дол”

снимка: Агенция “ФОКУС”

Започна рекултивация на общинското депо за неопасни отпадъци, което се намира в местност „Дълбок дол” в землището на град Белослав. Това каза за Радио „Фокус“ – Варна кметът на Община Белослав инж. Деян Иванов. Дейностите по закриване и рекултивация на депото се реализират по одобрен проект от Предприятие за управление на дейностите по опазване на околната среда, като стойността на проекта е 990 000 лева. С реализацията му ще се постигне намаляване на негативното въздействие върху компонентите на околната среда – почви, атмосферен въздух, повърхностни и подземни води, както и елиминиране на рисковете, произтичащи от движението и разпространението на гудроновите замърсявания в тялото на депото и извън него. Предвидени са рекултивационни мероприятия за оформяне и запечатване на тялото на отпадъците, защита от повърхностни и подпочвени води, както и създаване на условия за провеждане на биологична рекултивация на терена, източник /Агенция “ФОКУС”/.
„Всички строителни документи са съгласувани. Приблизителната площ на депото е около 18 дка. С реализацията на проекта се надяваме да спре порочната практика за изхвърляне на боклуци – твърди битови отпадъци, строителни материали и други видове отпадъци, от жители на общината и околностите в тази местност. Очакваме този район да се превърне в зелени площи, ниви и пасища, както е било преди много, много години“, заяви кметът инж. Деян Иванов. След завършване на проекта Община Белослав възнамерява да осигури видеонаблюдение на обекта с цел предотвратяване ново изхвърляне на отпадъци и глобяване на нарушителите. Кметът отбеляза, че вече има съставени актове на нарушители за подобни действия.
Инж. Деян Иванов подчерта, че чрез дейностите по проекта всички отпадъци ще се приберат в технологичен купол на по-малка площ – около 10 дка. Ще бъдат изградени канавки, отводняване, подпорни стени, обходни пътища, пунктове за мониторинг през годините и биологична рекултивация, която ще трае 36 месеца. „Предвижда се озеленяване и засаждане на различни видове дървета“, каза още инж. Деян Иванов.

Подобни новини

Вашият коментар