В Девня вдигат гипсови паметници, за да не ги крадат за скрап

В Девня вдигат гипсови паметници, за да не ги крадат за скрап

снимка: Monitor.bg

Паметен кът с бюстове на национални герои и скулптури на личности с голям принос за възхода на Девня ще бъде изграден в града, където няма нито един паметник на възрожденец. Сега единствената статуя, която се извисява на бул. „Съединение“ в града, е на митологичен персонаж от античното минало – сестрата на римския император Марк Улпий Траян – Марциана, източник /Monitor.bg/.

Заради нея, според легендата, владетелят основал най-големия град на територията на днешна България, Марцианопол, руините на който днес лежат под квартал „Река Девня“. Кметът на Девня Свилен Шитов е твърдо решен да запълни фрапиращата културно-историческа липса в градския екстериор и поетапно да се започне издигането на паметници на бележите личности. Те няма да са нито от бронз, нито от друг метал, а от подсилен гипс, за да се пресече превантивно кражбита и предаването им в пунктовете за скрап.

Част от гипсовите монументи ще бъдат разположени в парка в местността „Разсадника“, където в момента се изгражда открита сцена за културно-масови мероприятия. Предвижда се през октомври там да бъдат монтирани бюст паметниците на български революционери, сред които Васил Левски, капитан Петко Войвода, Христо Ботев, Георги Бенковски, Георги Раковски, Панайот Волов и др. Скулптура на основателя на първото килийно училище в Девня, чорбаджи Дука Вълюв седнала на пейка, ще бъде разположена пред читалище „Просвета 1900“ в квартал „Девня-1“, а пред близкия Дневен център ще се издигне паметник на девненеца доц. д-р Дичко Коларов – зъболекар и бележит учен с богата академична кариера. Неговият монумент ще бъде открит на 23 септември, а на 7 септември в парка пред „Музея на мозайките“ ще бъде издигнат бюст паметник на видния строител на съвременна България и Девня – Иван Рачев.

Подобни новини

Вашият коментар