ВСС вдига заплатите на съдии и прокурори със задна дата

ВСС вдига заплатите на съдии и прокурори със задна дата

снимка: VNews.bg

Заплатите в съдебната система ще бъдат увеличени с между 3 и 7%. Решението за това трябва да се вземе от Висшия съдебен съвет (ВСС) на едно от първите му заседания след лятната ваканция – на 14 септември, съобщи „Правен свят“. Това ще е едно от последните решения на съвета, чийто мандат приключва в началото на октомври. Увеличението ще е със задна дата – от 1 септември.

Увеличението е обсъждано от бюджетната комисия на съвета на 30 август. Проверка на„Сега“ e показала, че точката за корекциите в таблицата със заплатите, макар и обсъдена от кадровиците, не е влязла в публичния протокол. Месечно за заплати в системата отиват около 23 млн. лв, източник /VNews.bg/.

Засега е ясно, че възнагражденията на младшите съдии и младшите прокурори ще бъдат увеличени със 7%. В момента те взимат около 1848 лв. и увеличението им ще е около 120 лв. По закон най-ниската магистратска заплата е удвоеното средномесечно възнаграждение в бюджетната сфера. Останалите заплати по веригата се определят от съвета. 7-процентното увеличение е точно по данните на НСИ. За разлика от друг път, когато всички заплати в системата се повишават с еднакъв процент, сега се обсъжда ръстът да бъде различен – на най-ниското ниво да е с около 6.5%, а на върховните съдии – с около 3 на сто.

За увеличението няма да се налага актуализиране на съдебния бюджет, обясниха кадровици пред „Сега“. То е заложено в бюджетните прогнози. Освен това имало икономии от незаети щатове, напуснали, неплатени отпуски и болнични.

По закон към основното възнаграждение на магистратите, както и на служителите в системата се начисляват по 2% за всяка прослужена година, но надбавката не може да надхвърля 40%. Всяка година съдиите и прокурорите вземат и по две средни бюджетни заплати за облекло.

Подобни новини

Вашият коментар