Само Родината ни може да изглежда така

Само Родината ни може да изглежда така

снимка: “Сдружение Азбукари”
Само Родината ни може да изглежда така! И идва време, в което нашата хубавица България, след всички вековни трудности и с народно единение ще се изправи по-силна, по-мъдра, по-смела, с огромен енергиен и духовен потенциал, за да покаже невиждания блясък на пендарите си на цяла Европа и света!
Преждевременната и нелепа смърт на родоначалника на организирания туризъм в България – Алеко Константинов му попречва да осъществи намерението си да премине по билото на Стара планина, източник /”Сдружение Азбукари”/.

 

Щастливецът често повтарял пред приятелите си: “Ако не успея да изпълня големия си план-блян за околосветско пътешествие, тогава ще се задоволя с едно пътуване по билото на нашата дивна Стара планина, на величествения Балкан, от единия до другия й край.
И вярвам, че това ще бъде твърде забавно и полезно скитане, тъй като ние познаваме собствената си страна не по-добре от азиатските и африканските пустини, защото живеем в родината си като равнодушни чужденци.” Щастливецът “И всеки, който би пожелал да получи свързана представа за най-голямата ни планина и да изпита всички удоволствия, които може да поднесе тя на своите почитатели, той трябва да предпочете цялостното пътешествие пред откъслечните излети.

 

Последните напомнят разхвърляното четене на някое велико произведение; разкъсаното слушане на цяло музикално творение.” Павел Делирадев,
“От Ком до Емине по билото на Стара планина”, София, 1934 г.

Подобни новини

Вашият коментар