Връщат 20 деца в училище в Девня

Връщат 20 деца в училище в Девня

снимка: Агенция “Черно море”

6 от подадените по списъка на ГРАО 26 деца вече са навършили задължителната за училище 16-годишна възраст и няма как да бъдат обхванати

Двайсет са децата на територията на община Девня, които трябва да бъдат обхванати от междуинституционалния механизъм за връщане в училище. Това стана ясно на работна среща между представители на Регионалното управление на образованието (РУО) – Варна начело с неговия началник Венцеслава Генова, кмета на Девня Свилен Шитов и заместника му Донка Йорданова, ресорни специалисти от общинската администрация и социалните служби, училищни директори, педагози, полицейски служители и др.Това съобщиха от Пресслужба на Община Девня.В рамките на работната среща от РУО – Варна проведоха инструктаж за сформиране на мобилен екип на територията на общината по приетия от правителството механизъм за връщане на деца в училище, които са отпаднали през миналата учебна година.

“Започваме от Девня, където местната власт проявява огромно разбиране по проблема и срещаме сериозна подкрепа от кмета Свилен Шитов”, заяви г-жа Венцеслава Генова. Тя и други експерти от РУО се включиха в сформирания мобилен екип, който обходи адреси в квартал “Река Девня” и Гъбената махала в индустриалното градче и разговаря лично с родители на отпаднали от училище деца, източник /Агенция “Черно море”/.

Оказа се, че 6 от подадените по списъка на ГРАО 26 деца вече са навършили задължителната за училище 16-годишна възраст и няма как да бъдат обхванати от междуинституционалния механизъм. Тези списъци непрекъснато ще се актуализират, включително и с данни от Гранична полиция, тъй като някои отпаднали от училище деца вече пребивават в чужбина, стана ясно по време на обхода. Такъв е случаят с дъщерята на Силвия Анкова от Гъбената махала, която е при баща си в Германия и щяла да учи там, твърди майката. През учебната 2016/2017 година момиченцето е било пети клас в СУ „Васил Левски“ – гр. Девня, но отпаднало от училище поради проблеми с поведението, разказа Анкова. Нейни съседи от Гъбената махала заявиха, че не пускат децата си на училище, защото там било пълно с наркомани, а учителите ги биели и ги обиждали на етническа основа.

След всяко обхождане на адрес мобилните екипи трябва да изпращат протокол до МОН в рамките на 48 часа, в който трябва да се фиксират индивидуално набелязаните мерки за връщане на училище на съответното дете.

Подобни новини

Вашият коментар