“Солвей Соди” отбелязва 20-годишен юбилей. Откри нова инсталация (СНИМКИ)

“Солвей Соди” отбелязва 20-годишен юбилей. Откри нова инсталация (СНИМКИ)

„Солвей Соди“ откри днес нов котел на циркулиращ кипящ слой в топло-електрическата централа.

На церемонията присъстваха министърът на енергетиката Теменужка Петкова, заместник-министърът на икономиката Лъчезар Борисов, заместник-министърът на регионалното развитие Валентин Йовев, заместник-министърът на енергетиката Красимир Първанов, посланикът на краля на Белгия Н. Пр. Франсоа Бонтан, депутати, областният управител на Варна Стоян Пасев, зам.-кметът на Варна Пейчо Пейчев, кметът на Девня Свилен Шитов, кметове на околни общини, представители на КНСБ, КТ „Подкрепа“ и НС „Защита“, на обществеността и институциите, на фирмите и работниците, участвали в изграждането на новия котел, бордът на директорите на „Солвей Соди и други.

solvey (1)

 

Отец Иван от девнеската енория освети новата инсталация. От името на правителството Министър Петкова поздрави акционерите и ръководството на „Солвей Соди“ за 20-годишния юбилей на компанията. Тя подчерта, че се радва, че в България има такива инвеститори, които, на всеки няколко години, пускат в експлоатация такива мащабни и екологосъобразни нови инсталации в своя завод.

solvey (2)

 

Министър Петкова преряза тържествено лентата заедно със своите колеги, с Н.Пр. Франсоа Бонтан, областния управител на Варна Стоян Пасев, Кристоф Клемант, президент на „Калцинирана сода и деривати“ в „Солвей”, Спирос Номикос, изпълнителен директор на „Солвей Соди“, и Ярослав Млонка, изпълнителен директор на „Фостър Уилър“ – главният изпълнител за изграждането на котела.

Кристоф Клемант коментира: “Преди всичко, поздравления за 20-годишния юбилей на „Солвей Соди“.

През тези 20 години бяха реализирани значими инвестиционни проекти, свързани с непрекъснато подобрение на конкурентноспособността на нашите дейности и опазването на околната среда. Настоящата инвестиция представлява още една стъпка напред в нашата стратегия за осигуряване на стабилност и качество на доставките за нашите клиенти в дългосрочен план. Ние използваме екологично отговорни технологии и повишаваме иновативните си възможности, които увеличават нашия принос за устойчивото развитие на българската икономика.”

solvey (10)

 

Спирос Номикос добави: “Изграждането на втори котел на циркулиращ кипящ слой бе финализирано съвсем скоро с отлични резултати по безопасност, както за нашите служители, така и за подизпълнителите. Тази година също така честваме 20-ят юбилей на „Солвей Соди“ и бихме желали да благодарим на всички институции, партньори и на колегите, които, всички заедно, стъпка по стъпка, правят завода в Девня един от най-конкурентноспособните в световен мащаб. Уповаваме се на нашите ценности – отговорна грижа за безопасността и здравето на нашите служители и на съседните общини, уважение към хората и опазване на околната среда“.

solvey (15)

solvey (19)

solvey (8)

solvey (23)

solvey (25)

„СОЛВЕЙ СОДИ“, Девня, е едно от най-големите индустриални предприятия в България и най-големият завод в Европа за производство на синтетична калцинирана сода с производствен капацитет от 1,5 милиона тона сода годишно. Калцинираната сода е основна суровина за стъкларската промишленост, използва се също при производството на перилни и почистващи препарати, в химическата промишленост и металургията, силикатите и стъклените влакна, а содата бикарбонат обслужва пазарите на хранителни продукти, животинско хранене, пречистване на димните газове и в здравеопазването.

„Солвей Соди“ е приватизирано през 1997 г., като основни акционери в него са международната химическа група „Солвей“ (75 %) и турската химическа група „Шишеджам“ (25 %).

Подобни новини

Вашият коментар