В СОК Камчия избират най-добрите млади преводачи и прозаици

2_520x345 (Small)

снимка: СОК Камчия

Гости на комплекс „Камчия“ са финалистите в българо-руския конкурс за млади белетристи и преводачи, посветен на 140-годишнината от Руско-Турската освободителна война. Конкурсът е орзанизиран от Фондация „Устойчиво развитие за България“, с председател Станка Шопова, Съюзът на българските писатели, Литературният институт за научна и творческа работа „Маским Горки“ в Москва, Московският държавен университет „Михаил Ломоносов“ и Институтът за превод в руската столица, със съдействието на Славянската литературна и артистична академия. Събитието е под патронажа на извънредния и пълномощен посланик на България в Руската федерация Бойко Коцев, източник /VNews.bg/.

Семинарът беше открит от председателя на Съюза на българските писатели Боян Ангелов. Координатор от българска страна е Надя Попова – член на УС на Съюза на българските писатери и главен редактор на в. „Словото днес“, а от руска – Сергей Дмитриенко – зам.-ректор на Литературния институт „Максим Горки“.

По време на посещението си в СОК „Камчия“ Сергей Дмитренко – зам.-ректор на Литературния институт „Максим Горки“, получи различни книги, издадени от Фондация „Устойчиво развитие за България“, за библиотеката на висшето училище, сред които „Дипломат России“, „Александър Рачински“ и „Болгарской розы красота“ на Анатолий Щелкунов – Генерален консул на Русия във Варна в периода 2005 – 2009 г.

По време на престоя си в „Камчия“ финалистите ще участват и в семинар, посветен на майсторството на превода, ще обсъждат проблемите на развитие на междулитературните връзки, богатството на литературно-преводаческите мостове и др. Сред лекторите са Сергей Дмитренко, В.О. Бабков – преподавател по майсторство на превода в Литературния институт „Максим Горки“, проф. Сава Василев и Благовест Благоев от Великотърновския университет, Надя Попова – член на УС на Съюза на българските писатели и главен редактор на в. „Словото днес“, Елка Наголова – председател на Международната славянска литературна и художествена академия, Владимир Стоянов – ръководител на Славянския център в „Камчия“.

Гостите разгледаха и се запознаха с концепцията, историята и функционалността на уникалния Санаторно-оздравителен комплекс, където бяха гости на Славянския център. Посетиха Частното средно училище „Юрий Гагарин“ и единствения в страната Авиокосмически център с планетариум.

На 26 септември ще станат известни и имената на най-добрите млади прозаици и преводачи, след като авторитетното жури обявяви победителите в конкурса, посветен на 140-годишнината от Освобождението.

1 коментар

  1. Натали
    26.09.2017 at 17:36

    Неясни критерии, покрито оценяване и напълно некоректно отношение към участниците (поне към тези, дето не са от нашите)!!!

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *