Училище за риболов и плувен басейн ще привличат туристи във Вълчи дол

Училище за риболов и плувен басейн ще привличат туристи във Вълчи дол

снимка: KMETA.bg

В понеделник Георги Тронков бе избран за кмет на община Вълчи дол. Той спечели надпреварата с близо 60% на частичните местни избори на 8 октомври. Тронков е роден и израстнал във Вълчи дол. До този момент е председател на Общинския съвет – пост, който заема вече втори мандат. Бил е председател на пчеларите в цялата община. Има цех за ситничарски изделия. Пред Кмета.БГ новият градоначалник разказа за бъдещите проекти, планове и приоритети на Вълчи дол. 

– Г-н Тронков, как приемате изборния резултат- това, че хората избраха именно вас за кмет на община Вълчи дол?

–  Изборният резултат за мен е отговорност. Аз съм много мотивиран за работа.Хората ме познават добре и им благодаря за гласуваното доверие. Победата е с близо 900 гласа, което е показателно, че са харесали кандидатурата ми, източник /KMETA.bg/.

– Какво ви мотивира да се включите в тази кметска надпревара?

– Целият ми съзнателен живот е минал тук в общината. 10 години съм общински съветник. Имаме ангажименти, които сме поели още в началото на мандата. От хората сред нас аз съм най-добре запознат с проектите и всички неща, които трябва да се придвижат към общината. Решил съм нашият град да придобие нов облик- на европейски град. Освен това съм запознат със състоянието на всички населени места в общината. Така че мотивът ми е много голям. Важното е това, което сме поели като проекти да изпълним до края на редовния мандат.

– Какви проекти предстои да изпълните?

– В момента с почти завършен проект е за площад „Христо Ботев“, който ще бъде ремонтиран през следващите месеци. За градския стадион ще участваме по проект „Красива България“, който е на стойност 200 хил.лв. Там имаме басейн, правен някога от нашите деди, който трябва да се реновира, за да може да самото съоръжение да придобие нов вид. Друго, което сме замислили от местната инициативна група (МИГ) на територията на 3-те общини Провадия, Вълчи дол и Ветрино и чакаме финансиране, e рекламирането на нашите производтства в къщата-музей (която открихме миналия месец), представяща бита на хората, които живеят тук. Имаме много ферми с животновъдство – там искаме да изложим техните продукти. Ние произвеждаме големи количества пчелен мед от лавандула и етерични масла. Това е реклама на продукти, които хората произвеждат. За междуселските пътища също имаме готови проекти, очакваме само да се отворят програмите. На тема осветление също имаме предложения – там предвиждаме да заложим повече средства, за да намалим разхода на енергия. Очакваме финансиране и на проект за обновяване на читалище „Димитър Благоев“.

– Кои от нещата, които споменахте смятате да реализирате в най-кратък срок?

– В най-кратък срок е проектът за асфалтиране на 8 улици с 2 хил.кв.м. настилка. В началото на декември ще се отворят така наречените селски мерки – тези проекти, които споменах ще ги разпределим по населените места. Навсякъде, където е възможно да се кандидатства ще опитаме, за да може нещата в общината да вървят по всяко едно направление.

– Кой е най-големият проблем в общината?

– Безработицата. Но ще направим всичко възможно това да се промени. Виждам, че има наченки за развитие на малките стопанства и бизнес.

– Как смятате да задържите хората тук?

– За трите общини, които кандидатстваме с МИГ са отделени на всяка по 1 млн. лв., за малкия бизнес (за малки проекти, фирми, за хора, които искат някакви занаяти да работят тук) имаме около 700 хил.лв. И останалите 300 хил.лв. от ресурса ще ги ползваме за обществени цели и обекти. Това е един от начините да задържим работоспособните хора тук. Хората, които не знаят как да подготвят един проект- с помощта на общината ще ги насочим и помогнем. Това е много важно за нашия характерен земеделски район. Имаме наченки на зеленчукопроизводство, на животновъдство- точно там искаме да акцентираме, за да може да създадем повече поминак на хората.

– Има ли интерес от страна на чуждестранни инвеститори?

– Не бих казал, макар че имаме общински терени, върху които могат да инвестират и ще им помагаме. Само да има такива хора, които желаят-  от наша страна ще имат всякакво съдействие.

– Какво е състоянието на пътищата и канализацията?

– Относно казализацията- имаме 8 улици, които трябва да довършим. Инфраструктурата в общината обаче е в окаяно състояние. За околовръстните пътища намерихме финансиране от предния мандат. Но е необходимо в самия град и тези 8 улици, които сме спечелили като проекти да се ремонтират. Чакаме и одобрение и финансиране за междуселските пътища, част от общинската ни инфраструктура. Имаме проектна готовност да може да направим така движението между селата.

– Това ли е основният приоритет?

– Основният ни приоритет е всичко. Всеки един лев, който влиза трябва да използваме. Както и да участваме във всички проекти- отворени сме за всички теми. Имаме проектна готовност и чакаме.

– Как ще привличате туристи?

– Както вече споменах, в началото на септември – празника на града, открихме къща-музей. Там сме предложили бита на цялата община и има 4,5 модула (имаме 300 кв.м. общински терен), единият от който е за продукти, които произвеждаме. Искаме да рекламиране именно това. Във Вълчи дол се намира единствената в цяла североизточна България ски-писта. В местността “Кошу баир” има хижа, половината собственост на общината, половината на ловната дружинка. Това е вторият обект, който предвиждаме за туристическа дестинация. Третият обект е плувния басейн, който е на стадион „Петко Сираков“. Има и един проект, който вероятно ще го финансираме пак с ловното сдружение – училище за деца риболовци. Там сме много активни. Аз съм бивш състезател по спортен риболов и много държа това да се случи. За нас е много важно именно тези четири неща да ги превърнем в целогодишни туристически дестинации.

– Има ли потенциал за развитието на спорта?

– На територията има два спортни клуба – „Петко Сираков“ и „Вихър Вълчи дол“, клубове, които са с традиция. Имаме деца, които се занимават с борба, футбол, волейбол. Министър Кралев беше тук по искане на двата спортни клуба. И като ангажимент правителството отделя 600 млн.лв. за следващата година за такива спортни съоръжения в малките общини и села, за да може децата да спортуват спокойно. Така че сме подготвени за всичко- само чакаме старта, след произнасяне на областния управител, клетвата и работим с пълна пара.

– За пета поредна година порталът на български общини Кмета.Бг огранизира конкурса “Кмет на годината”, в който гражданите на България ще поставят оценка на работата на градоначалниците в 10 категории и ще определят кои местни управници трябва да вземат кметските Оскари. Какво мислите за провеждането на такъв конкурс?

– Мисля че това е една много хубава инициатива. Там е истината и оценката за кмета. Много правилно сте се насочили. По този начин гражданите трябва да преценят дали кметът върши нещо. Това, което се направи за хората, това остава и за идващите поколения, което е много важно. Всеки един от кметовете, който бъде избран трябва да покаже с нещо, че наистина е работил за града, за хората. И никой, който бъде избран да не омаловажава труда на предходния, който е бил преди него. Това трябва да се надгражда във времето. Сега периодът е много добър за нас, така че ние ще бъдем на 100% активни по всички програми.

Подобни новини

Вашият коментар