ФИЛГЕЙТ в Провадия – приказка с (не)очакван край

ФИЛГЕЙТ в Провадия – приказка с (не)очакван край

Филчо Филев е роден на 18.12.1962 г. в гр. Провадия. Завършва средното си образование в Техникума по механотехника в гр. Варна. Висшето си образование придобива във Висшия машинно-електротехнически институт във Варна. Магистър по икономика е от Великотърновски университет ”Св. Св. Кирил и Методий”.

Започва професионалната си кариера през 1989 г. в „ПРОТЕХ” ЕАД гр. Провадия (бивш завод за  химическо машиностроене). Показва завидни качества като инженер и през 1996 г. става изпълнителен директор на предприятието. В замяна на поста обещава и изгражда структура на ПП Българска социалдемокрация в Провадия. Председател на партията е Александър Томов (именно той кани Филев да стане масон). Така встъпва в политиката и става много близък с Марин Пенчев, които изиграва много важна роля в развитието на политическата кариера на Филчо и изграждането на неговия характер. Точно затова и М.П. става главен герой в нашето разследване по – нататък.

В периода 1999-2007г. Филев е заместник-кмет  на Община Провадия. Осем години като заместник и още четири в опозиция през които той пресметливо се подготвя за момента в който Марин Георгиев ще каже: „Работил съм 8 години с инж. Филчев и знам, че със своята всеотдайност, коректност, професионализъм и мисъл за хората той ще бъде един наистина достоен кмет”. Така най – накрая мечтата му се сбъдва и той е кандидат за кмет от БСП. Идва дългоочаквания момент който толкова дълго са подготвяли Марин Пенчев и компанията му. Но малко хора са наясно с целите на тандема. Първото нещо което направи като стана кмет бе да излъже Марин Георгиев, че ще го направи председател на общинския съвет. Ангажимент който бе поел пред него и ръководството. Извинението му беше лекомислено и несериозно, но истината бе че е таил много злоба затова че Марин Георгиев не го пусна за кмет още през 2007 – ма година. Тогава за пръв път си показа истинското лице – на лицемер с голямо търпение и ехидна усмивка. Обиди го. Върна му го и му го показа. Демонстрира му силата си. Така се започна. Изведнъж изникна Марин Пенчев. Обещанията за назначения на младите останаха на заден план. Марин Пенчев стана директор на проекта за изграждане на пречиствателната станция. След като проекта приключи Филчо къде ли не ходи да го върне като общински съветник. М.П. е в комисиите на почти всички по сериозни търгове. За местни избори 2015 –та г. пак е в листата за общински съветници. По назад е и не става съветник, но пък е назначен за гл. специалист „УТЕОС“ (каквото и да означава това). Но защо е толкова важен за него. Какви са им финансовите взаимовръзки. Ходят заедно по почивки заедно с още една много интересна личност Бюрхан Ахмедов Девлетов Но това е тема на друго разследване. Проверка на ПРОВАТОН показва, че Марин Пенчев винаги е настанен в собствен кабинет в сградата на общината, през определени периоди даже е имал и секретарка. Но стига за сивия кардинал на Община Провадия. Засега.

IMG_0991 (Small)

IMG_0992 (Small)

IMG_0993 (Small)

IMG_0994 (Small)

IMG_0995 (Small)

IMG_0996 (Small)

Processed with MOLDIV

Друга схема на Филчо Филев е жена му. Много малко хора знаят, че още преди да стане кмет тя е мед. сестра в болницата в Провадия. Много скоро след като печели изборите семейсто Филеви се обзавеждат със супер луксозен апартамент до МакДрайв във Варна и започват да пътуват всяка вечер, защото вече не живеят в Провадия, града за който „милеят“, а във Варна. ПРОВАТОН научи че толкова е луксозен и скъпо направен апартамента че само ключовете за осветлението стрували няколко хиляди. Но да се върнем на схемата на Филчо. След като се преместват да живеят във Варна жена му започва работа в болница във Варна пак като мед. сестра, но забележете – тя остава да се води на работа и в  болницата в Провадия като старша мед. сестра. Заплатата да и върви де.

Злобата към всички които са му помагали по пътя към върха, освен към Марин Пенчев, се увеличава с употребяването на властта и безнаказаността която усеща. Схемата му е работеща – задържа по слабите, разделя ги за да ги контролира. Силните пропъжда, като им прави интриги или ги поръчва. А на тези които му трябват и се двоумят им „сваля звезди“ и ги принуждава да му засвидетелстват лоялност.

Такъв например е кмета на село Блъсково Антон Бисеров Златев, който толкова усърдно попречи на хората да излязат да гласуват за референдума за Минералните бани по заповед на Филчо. За благодарност и за подготовка на следващите кметски избори му наля близо 50000 лв. за ремонт на кметството и площада. Все пак ще очаква над 400 гласа от него. Така е – за послушен кмет на голямо село има пари, а за кмет със гражданска позиция (непослушен) – няма даже и пари за електрически круши. Тепърва ПРОВАТОН ще разследва коя фирма прави ремонтите и дали не са свързани с кмета?

антон блъсково (Small)

Почти същите са му отношенията с кмета на село Бозвелийско Живко Панев. Фактите: на референдума под 100 човека от цялото село, а на местните избори над 500 гласа само за Филчо. Отличници.

живко панев (Small)

Очаквайте още: колко пари е получавал Филчо Филев като консултант на „МТМ“ ЕООД между 2008-ма и 2010-та г., отношението на Кмета Филев към красивите жени които са му подчинени в общината, подробности за разследването на Специализираната Прокуратура и други много интересни факти и обстоятелства около персоната на Ф.Ф. 

Подобни новини

Вашият коментар