Девня – долината на бавната смърт в сегашно време /снимки/

zaglawna i 7 (Small)

Гр. Девня – център от древността,  център на община, център на едно от най – големите средища за химично – производствени предприятия в България.

Точно дейността на тези химични предприятия и тяхното въздействие върху околната среда, са причина за печалното назоваване, през 80 и 90 – те години на миналия век, на Девня с  прозвището „Долината на бавната смърт”.

Оттогава до сега всички химични предприятия  декларират, уверяват и постоянно тръбят, че са променили отношението си към природата и фирмената си политика и никой, ама никой не замърсява въздуха, почвата, водата …поне не умишлено.

1 (Small)

/През 2011г. в рубриката „Аз репотрерът” на БТВ публикуват снимката със следния коментар на сигнализиращия към нея: Това сме пренудени да вдишваме жителите на град Девня, кв. Повеляново- “Долината на бавната смърт”!!! И ЕС няма да ни спаси, тук е България!!!”/

Ако случайно някъде изтекат данни, снимки или се разшуми за замърсяване, то неминуемо се обяснява с авария, толкова непредвидима, че чак трябва да им се прости, защото те не са виновни /пример  – аварията в Циментов завод, съобщиха, че е причинена от токов удар/. Или пък оправданието е, че хората може би възприемат визуално или с обонянието си нехарактерни за чистия въздух нюанси, които обаче не са вредни за тях. Още не са казали, че даже са полезни. Да си вземат забележка за другия път – няма да е толкова нагло.

През годините феномена „лисича опашка” се повтаря, през 2016г. предизвиква голяма вълна от недоволство, даже от жителите на Варна. По – късно съобщават: „Цветният дим, не оказва вредно въздействие върху здравето на населението...При спирането на цеха за азотна киселина в рамките на около 2 минути се отделят азотни оксиди, които се разсейват бързо в атмосферния въздух, предизвиквайки визуален ефект на жълто-оранжев дим. Височината на изпускащия комин е над 130 метра, поради което емисиите не могат да попаднат в дихателната зона на човека.”

Дали Девня ще бъде отървана от страховитото си прозвище? Ето това са снимки, направени от наш читател, който инцидентно е преминал по този път. Снимките са от Ноември 2016г.:

2 (Small)

3 (Small)

4 (Small)

5 (Small)

6 (Small)

zaglawna i 7 (Small)

/„Бях чувал и виждал снимки в нета за девненските заводи. Случайно минах от тук вместо по магистралата.. Спрях да снимам потресен, незнам как се свиква с гледката, екологията тук е ала – бала”/

През последните месеци сме свидетели на усилията на кмета на общината Свилен Шитов да подобри средата на живот в Девня и то много успешно. Буди възхита, в доста голям ареал, неговия хъс да открива нови места за отдих на девненци, да стимулира културата, да се опитва да привлече туристи, да поддържа инфраструктурата и чистотата в жилищните зони. Буди възхита и борбата, която е предприел за чист въздух на девненци – настоява да бъде действително отчитано замърсяването, да бъде поставена адекватна апаратура, неведнъж е противостоял на контролните органи, отправял е публично критики и забележки към предприятия. Битката за по – чист въздух в Девня е започнала…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *