Корупционни схеми в Мъглиж и Дългопол – част 2

Корупционни схеми в Мъглиж и Дългопол – част 2

Какво е общото между общините Мъглиж, Дългопол и Суворово? Както ви запознахме в първа част – общото е лицето Жени Желева. Разследване на ПРОВАТОН обаче показва, че към нея през последните години са се присъединили скандалния бизнесмен Николай Роев, Румен Стоянов от фирма „Стоянов – 06“ ЕООД, д-р Душо Гавазов и кмета на Дългопол Георги Георгиев.

Схемата е следната. Николай Роев се представя на кметовете, че е строителен предприемач, който може да проектира, консултира и изпълнява строителни обществени поръчки. Представя Румен Стоянов като негов партньор и играе със фирма „Стоянов 06“ ЕООД. И най – важното, че може да осигури финансирането. Как? Естествено през Жени Желева. Дотук всичко е наред.

Но всъщност как се случват нещата. Роев обгрижва кметовете и им обещава проценти от всички обществени поръчки. Посочените от него проектанти раздуват цените и пускат фактура. Консултантската фирма на Жени Желева или на друго подставено лице прави договор и пуска фактура. Накрая идва СМР – то. И така от трите договора се правят отчисления към кметовете.

Ролята на Жени Желева е да урежда финансирането. В първата ни част ви запознахме, че е най – силна в Междуведомствената комисия по бедствия и аварии благодарение на своя благодетел Людмил Върбанов. През последните години е лобирала за финансиране от НКЖИ, а последно през депутат от БСП се е натискала да я назначат за сътрудник към комисия в Народното събрание.

Как действа Жени Желева? Като истински хищник. Набелязва мъж на ключов пост. Съблазнява го. Снима го в неприлични ситуации, които тя предизвиква или подготвя и после получава финансирания към кметовете, които Николай Роев е уговорил.

IMG_1151 (Small)

Жени Желева

ПРОВАТОН научи, че всички кметове в общините в Област Варна вече са се разграничили от действащата организирана престъпна група. Само Филчо Филев продължава – факт е санирането на блока до пожарната в Провадия.

Виж линка: ГЕРБ спечели във Вълчи дол и до една година влизат 18 млн.лв. Филчо след шестата години започна да… санира

Основна роля в организацията им играе кмета на Дългопол. В първа част ви загатнахме, че Николай Роев е работил много добре с бившата кметица Маринка Иванова. От януари тази година Роев е успял да вкара в схемите си и сегашния кмет Георги Георгиев.

ПРОВАТОН научи, че през месец януари със знанието на кмета Георгиев, организирано от Роев, изпълнено от негови подставени лица пред нотариус са прехвърлили цесия, представляваща част от четири договора сключени през 2015 – та година, на стойност над 700 хил.лв. ПРОВАТОН научи, че и старите и новите фирми са на „бушони“ със знанието на кмета Георгиев.

Интересното е, че Община Дългопол е платила половината сума в края на април от бюджета на общината, което е в нарушение на закона и на наредбите на общината.

Точно затова и в момента тече разследване срещу кмета Георгиев за използване на документи с невярно съдържание, незаконно плащане на средства от общинския бюджет с цел корупционна схема и участие в организирана престъпна група изключително с ясното съзнание какво е вършил. Разпределението на парите оставяме на разследващите органи.

Схемата в Дългопол обаче продължава. От наши брилянтни източници научихме, че след като са разработили схемата с разплащането и всички са останали доволни кмета Георгиев и бизнесмена Роев са подготвили още четири проекта за неотложни възстановителни работи за нови 700 хил.лв., които вече били подадени към комисията по бедствия и аварии пак от „фирми на бушони“ контролирани от подставени лица на строителя Роев. И естествено Жени Желева била осигурила парите.

Очаквайте част 3 за Община Суворово.

Подобни новини

2 Comments

  1. клеопатра Винер
    05.11.2017 at 22:15 Отговори

    ПРОВАТОН браво на Вас за разкритията за Жени Желева.

  2. клеопатра Винер
    05.11.2017 at 22:16 Отговори

    Разкритията Ви са истина.

Вашият коментар