Как Китай ще надвие САЩ в технологиите

Как Китай ще надвие САЩ в технологиите

снимка: Economic.bg

Властите в Китай не пестят сили и средства в създаването на свои технологични шампиони

Президентът на Съединените щати Доналд Тръмп превърна технологиите в ключово бойно поле между САЩ и Китай. По-рано през годината например той инициира разследване за предполагаема китайска кражба на американска интелектуална собственост. И ако за някои това е войнствен индикатор, то други експерти проявяват по-голяма загриженост около огромните залози на Пекин за технологиите на бъдещето, източник /Economic.bg/.
Китайското правителство хвърля своите усилия към сектори като изкуствен интелект (AI), електрически автомобили и компютърни чипове. Властите в страната не пестят средства, за да създадат свои шампиони с глобално влияние.
Западни компании вече са изразявали опасения относно плановете на азиатската държава, предупреждавайки че те може да дадат в ръцете на китайските компании “несправедливо наточено” острие както у дома, така и по света. В тази връзка някои анализатори призоваха САЩ да увеличи разходите си за технологични изследвания, за да е в състояние да поддържа все по-високото темпо.
Преди броени часове Доналд Тръмп пристигна в Пекин, където се очаква да се срещне с колегата си Си Дзинпин в рамките на своята официална визита в Азия. Това дава повод за размисъл и около важната тема за бъдещето на технологиите, в което по всичко личи, че Китай ще заема все по-ключова роля. Ето и областите, според анализа на CNN Money, в които страната е вдигнала летвата високо:
Изкуствен интелект
Неотдавна руският президент Владимир Путин сподели мнение, че който стане лидер в областта на изкуствения интелект, той „ще бъде владетел на света“.
Китай иска да бъде този лидер и това лято оповести плана за превръщането си в AI суперсила до 2030 г.  Местната индустрия разчита на „правителствена подкрепа, с каквато повечето други държави не разполагат“, коментира Джон Чой, анализатор от Daiwa Capital Markets. Той изтъква, че „нивото на финансиране дори не е сравнимо с това на повечето други нации“.
Целта на китайското правителство е до 2030 г. да изгради AI индустрия за близо 150 млрд. долара.
„Китай води в региона по простата причина, че става дума за държавен тласък“, смята Чуи Кан Чуа, занимаващ се с глобални проучвания по темата изкуствен интелект в изследователската фирма IDC.
Страната например влага ресурси в тъй нареченото интелигентно видео. Секторът развива „умни“ камери, които да улавят необичайно поведение, а впоследствие информацията за него да бъде отнасяна до правоприлагащите органи. Това навежда на мисълта как управляващата комунистическа партия може да се намесва в неприкосновеността на личния живот, за да събира тонове кадри, които след това да подхранват изкуствения интелект.
В името на обществената безопасност китайското правителство „ще разполага с камери навсякъде, във всеки един ъгъл, от който може да се следят движения, предмети и хора, за да могат да се изграждат огромни бази данни за анализ на изкуствения интелект“, обяснява Чуа.
Усилията в областта на AI не са само от страна на публичния сектор. Подобно на конкурентите си в САЩ, китайските технологични гиганти Alibaba, Baidu и Tencent също инвестират значително в технологии, базирани на изкуствен интелект, и създават изследователски центрове в САЩ.
Електрически автомобили
Електромобилният лидер Tesla отдавна има амбицията да изгради собствена производствена база в Китай и според анализаторите това не е случайно. Азиатската страна е най-големият пазар на електрически коли благодарение на щедрите данъчни кредити и държавни субсидии.
Усилията на властите дават резултати и за местната индустрия. Към днешна дата местните компании са сред водещите производители на електромобили в света, а китайските потребители проявяват все по-голям интерес в закупуването на такива коли.
Според стратегията „Made in China 2025“ се предвижда вътрешното производство на хибридни и електрически автомобили да съставляват най-малко 70% от общите продажби до 2025 г.
Всичко това провокира гиганти като Volkswagen и Ford също да разработят планове за производство на електромобили съвместно с китайски партньори, като, от своя страна, внесат в страната технологичното си ноу-хау.
Впечатление прави, че правителството инвестира и в изграждането на национална мрежа от обществени зарядни станции. В края на миналата година броят им беше 150 000, а целта е до края на тази да се добавят още 100 000, предават китайските медии.
Междувременно САЩ също опитва да прокара реформа в данъчното облагане за американците, които инвестират в собствени електромобили.
Компютърните чипове
Китай е най-големият купувач на полупроводници и компютърни чипове, използвани в неща от смартфони до автомобили. Страната е потребила близо 60% от продукцията на глобалния пазар на полупроводници за 354 млрд. долара през 2015 г., сочат данните на PricewaterhouseCoopers.
Най-голямата индустрия за чипове обаче все още е в САЩ. Американските компании представляват половината от световния пазар, според проучване на Асоциацията на индустрията за полупроводници.
Ако Китай продължи по поетия път, това скоро може и да се промени. Правителството определи амбициозни цели и обеща милиарди долари, за да подпомогне развитието на една световно конкурентна индустрия на полупроводници.
След като два пъти неуспешно опита да инвестира в американски производители на чипове, подкрепяната от държавата компания Tsinghua Unigroup в крайна сметка си осигури 22 милиарда долара от китайските правителствени инвеститори. С тях тя ще изгради първите местни фабрики за производство на чипове с памет.
Американското министерство на търговията отбеляза амбициите на Китай като „реална дългосрочна заплаха не само за американските фирми, но и за цялата световна полупроводникова екосистема“.

Подобни новини

Вашият коментар