“Атака” и бъдещият партньор на Берлускони – Северната лига вдигат огради срещу бежанците в цяла Европа

“Атака” и бъдещият партньор на Берлускони – Северната лига вдигат огради срещу бежанците в цяла Европа

снимка: pik.bg

Политическа партия „Атака“ и италианската Северна лига са постигнали договореност да работят за затварянето на границите на целия Европейски съюз за нелегални мигранти. Това научи ПИК от националния координатор на „Атака“ и бивш главен секретар на МВР Светлозар Лазаров. Той е в Италия начело на партийна делегация по покана на Северната лига, с която се обсъждат възможностите за съвместни действия в рамките на общоевропейската политика. Вчера следобед Лазаров и шефът на международния отдел на „Атака“ Христо Маринов са провели среща в централата на Лигата в Милано с депутата Паоло Грималди, който е зам.-председател и организационен секретар на партията. В разговорите е участвал и международният секретар на Лигата Джанлука Савоини, източник /pik.bg/.

В началото на срещата Светлозар Лазаров е благодарил за поканата като е предал специалните поздрави на лидера на Северната лига Матео Салвини от шефа на „Атака“ Волен Сидеров. „Споделих пред моите домакини, че след като постигнат успех на парламентарните избори в Италия през март и станат част от новото правителство на Апенините, Сидеров ги чака да дойдат в България по време на нашето председателство на ЕС. Така ще работим със Северната лига не само на партийно, но и на институционално ниво“, разказа Лазаров пред ПИК. В момента партията на Матео Салвини води преговори с партията на бившия италиански премиер Силвио Берлускони „Форца Италия“ за формирането на управленска коалиция догодина.

На срещата в Милано представителите на „Атака“ и Северната лига са се разбрали да работят съвместно в три основни направления. Първото е свързано с реформирането на ЕС, за да се засили ролята на отделните национални държави при вземането на решенията на Съюза. И „Атака“, и Лигата са категорични, че трябва да се даде приоритет и да се зачита националния суверенитет на отделните държави-членки.

„Разбрахме се още да работим за Европа на християните и да затворим границите на ЕС за нелегалните мигранти. Разказах на италианските колеги как заедно със Сидеров започнахме изграждането на оградата по границата ни с Турция и как той защитаваше идеята на политическо ниво, а аз работех на професионално – като главен секретар на МВР“, заяви Светлозар Лазаров пред ПИК. Той допълни, че е споделил пред италианците и за негативния дипломатически опит и сериозните външнополитически проблеми на България с ЕС заради изграждането на стената по границата.

„Атака“ и Северната лига са се ангажирали още да работят за сваляне на санциите срещу Москва и за развиване на съвместни енергийни проекти между ЕС и Русия. С Гримолди, който е и председател на Северната лига за Ломбардия, са обсъдени възможностите за търговско-икономическо сътрудничество между Ломбардия и България.

В края на разговора в една от футболните столици на Европа Лазаров и Гримолди са поговорили и за футбол. „Както се казва, оплакахме се един на друг, че и България, и Италия не успяха да се класират за Световното първенство в Русия“, пошегува се Светлозар Лазаров пред ПИК.

Подобни новини

Вашият коментар