Съветник на Ердоган: Турция да напусне НАТО

Съветник на Ердоган: Турция да напусне НАТО

снимка: Епицентър

Ялчин Топчу заяви, че от страна на организацията „звучи предателски враждебен тон“

Съветникът на турския президент Ялчин Топчу смята, че Турция трябва да преразгледа въпроса за членството си в НАТО заради враждебната политика на алианса спрямо Анкара, източник /Епицентър/.

Топчу заяви, че от страна на организацията „звучи предателски враждебен тон“. Той уточни, че има предвид „низостта, подлостта и позора, демонстрирани по време на учения на НАТО“, предава РИА “Новости”.

По време на ученията на алианса Trident Javelin, които се проведоха в периода 8-17 ноември в Норвегия, бяха съставени портрети на „противниците“. На един от тях бе изобразен основателят на Турската република Мустафа Кемал Ататюрк. Към списъка на „враговете“ бе причислен и сегашният турски президент Реджеп Ердоган. В отговор Анкара отзова 40 турски военни, участващи в маневрите. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг се извини на Турция за оскърблението. Според Ердоган обаче това не е достатъчно.

По думите на Топчу, цитирани от телевизия Haberturk, “снимката на Ататюрк и името на Ердоган са използвани „с враждебни намерения“. В тази връзка президентският съветник заяви, че въпросът за членството на Турция в НАТО трябва спешно да бъде разгледан в парламента. Той добави, че заради геополитическото й положение, Турция е подложена на натиск и атаки оттам, „откъдето най-малко е очаквала“. „Подобно низко и нечестно поведение издава намерението на НАТО да ожесточи позицията си по отношение на нашата страна… Зад всички преврати и зависимостта ни в областта на отбранителната промишленост стои НАТО“, заяви съветникът на Ердоган.

Топчу подчерта, че алиансът не е просто военен блок, а „нова форма на колониализъм, на политическа и икономическа зависимост“. Той изрази надежда, че турската нация ще успее да се освободи от „колониалната риза, която се опитва да й надене НАТО“.

Турция е член на организацията от 1952 г.

Подобни новини

Вашият коментар