Георги Харизанов пред медията ни за скандалните думи на Антон Кутев към Борисов и яхнатия от БСП протест срещу Фандъкова

Георги Харизанов пред медията ни за скандалните думи на Антон Кутев към Борисов и яхнатия от БСП протест срещу Фандъкова

снимка: pik.bg

Несдържаните пориви за война с ГЕРБ от страна на БСП днес отново разбуниха духовете и уж крехкото примирие, което обявиха социалистите, се изпари точно в две реплики на Антон Кутев. Първата, че премиерът Борисов е нарекъл българите “лош човешки материал” и втората, че шеф на групировка може да стане министър-председател. Като за капак социалистите решиха да яхнат и протест срещу кмета на София Йорданка Фандъкова, като с това ясно показват, че се готвят за изборите през 2019 г.

За коментар потърсихме Георги Харизанов, който пред медията ни сподели дали премиерът Борисов трябва да съди Антон Кутев и как един граждански протест беше яхнат от представители на БСП, източник /pik.bg/.

Интервю на Гергана Ингилизова

– Г-н Харизанов, тази сутрин депутатът от БСП Антон Кутев заяви в ефира на Би Ти Ви, че премиерът Борисов е определил българите като „лош материал”, както и че шеф на силова групировка не може да бъде министър-председател. Помним и какво каза преди време самият Борисов, че ще съди всеки, който твърди подобни неща. В този смисъл очаквате ли и трябва ли да му бъде заведено дело?

– Аз мисля, че няма смисъл да съди всеки, който изказва тази пришита реплика.

Ако осъди един човек за тази реплика, смятам, че в такъв случай няма да има нужда всеки път да повтаряме  този случай от 2009 година, където ясно се чува, че той не казва „лош човешки материал.” Такова нещо няма.

Там се говори по-скоро самокритично и е по-скоро насочено към това хората да не очакват чудеса. Защото, който и да дойде на власт, правейки партия, ще състави едни листи и ще попаднат същите тези хора, които ние виждаме по улиците всеки ден. Те не могат да правят чудеса, така или иначе и ако утре влязат в някакви партийни листи и оттам бъдат изтеглени по-нагоре за министри или шефове на дирекции, също няма да могат да направят чудеса. Това изказване е в този смисъл и Борисов използва неговата стилистика и неговия език, който от 15 години му носи успех. Това е неговият начин да се изразява, очевидно той е успешен и импонира на хората, те продължават да го избират за кмет, за премиер и т.н.

Не съм сигурен обаче, че всеки който е тръгнал да се упражнява върху Борисов, трябва да бъде съден, защото ще задръстим съдебната система.

– Как ще коментирате тогава репликата за групировката?

– Първо, доколкото знам г-н Кутев се е поправил, второ, премиерът Борисов никога не е бил шеф на групировка. Слушали сме много неща за Бойко Борисов, но никога не сме видели доказателства. Да, той е бил шеф на охранителна фирма и от 15-16 години не се занимава с това. Ако Борисов носи вина за нещо, с което се е занимавал през 2001 година, а сега сме 2017, простете, но г-н Кутев е изключително слабо зареден с опорни точки, за да ни връща в годините преди 2000-та. Това не говори за някаква основателна критика, а по-скоро за безсилие.

След като ти не можеш да критикуваш Борисов и ГЕРБ за нещата, които правят в момента, ти се връщаш през 2000 година, когато Борисов е имал охранителна фирма, извинявайте, но това не е нито новина, нито е сензация.

– Какво обидно намериха от БСП за репликата на Борисов по време на конгреса – че и Левски, ако беше жив, можеше да прескочи оградата?

– Аз не съм обиден за това, че Васил Левски, за когото една от легедните твърди, че именно прякорът му идва от неговия лъвски скок, всички сме изучавали това в училище, може да прескочи оградата. Аз тук наистина не виждам нищо обидно. Ако може да надградя – Стефка Костадинова също може да скочи оградата. Обиждам ли я по този начин, не мисля!

– Изнервени ли са според вас от БСП след приемането на декларацията от ГЕРБ, че коалиция между двете партии няма да има?

– Част от БСП е изнервена. Г-жа Нинова и г-н Кутев не попадат в това число. Но техният принос към приемането на изрична декларация е това, че продължават да използват сюжета за някаква коалиция с ГЕРБ за разчистване на вътрешнопартийни битки. Който не харесва Корнелия Нинова, иска коалиция с ГЕРБ, който критикува Корнелия Нинова, иска коалиция с ГЕРБ, който се изказва срещу Корнелия Нинова на пленум, иска коалиция с ГЕРБ и го прави, защото е човек на Бойко Борисов. Много се извинявам, но това обяснение първо е твърде елементарно и второ означава, че огромна част от хората в БСП са на ГЕРБ, но това говори лошо за БСП, а не за ГЕРБ.

– Как бихте коментирали организирания протест срещу кмета на София Йорданка Фандъкова, точно в деня на конгреса и че там се видяха не едно и две лица на БСП?

– Към този протест се прилепиха всякакви хора, това е тяхно право. Трябва да отбележа, че организацията „Спаси София” от време на време има достатъчно основателни причини да посочва недостатъци по отношение на ремонти или някакви проекти на общината. В наша полза е тези нередности да се коригират и да се върви напред.

Само че числеността на този протест показва колко е нелепа формулировката за “цялостно творчерство” на Фандъкова да се иска оставката й. Второ, цялостното творчество може да бъде видяно в един наскоро излязъл клип, в който се сравнява София само преди няколко години и София сега. От него ясно се вижда, че ние живеем в един коренно различен град и това е цялостното творчество. С което не казвам, че не трябва да има граждански инициативи като „Спаси София”, не казвам, че гражданите не трябва да бъдат активни, като видят нередност да не съобщават, но очевидно този протест не се ползва с обществена подкрепа.

– Трябваше ли от „Спаси София” да се разграничат от лицата на БСП, които очевидно се опитват да яхнат протеста?

– БСП в София е много слабо представена от страна на общински съветници, не са достатъчно активни, не успяват да формулират някакви свои критики и политики. Много е трудно, кагато едни хора се опитват да се присламчат към нечий протест, да бъдат изгонени. Аз считам, че е редно поне публично да има едно разграничаване от БСП, за да стане ясно, че БСП в София се е присламчила към чужд протест.

Подобни новини

Вашият коментар