Никола Груевски подава оставка като председател на ВМРО-ДПМНЕ

Никола Груевски подава оставка като председател на ВМРО-ДПМНЕ

снимка: 24 Часа

В същото време бившият министър-председател заяви, че един ден СДСМ ще съжалява за своите действия и гражданите ще си върнат държавата

Лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски обяви, че ще подаде оставка от председателския пост в партията. В интервю за “Куриер“ Груевски обяви, че ще подаде оставка пред органите на партията и се надява, че това ще помогне да се урегулира сегашната политическа ситуация, източник /Епицентър/.

В същото време той заяви, че един ден СДСМ ще съжалява за своите действия и гражданите ще си върнат държавата. На въпрос дали ще остане председател на партията, Груевски отговори:

“Вечерта след първия тур на изборите ясно заявих, че лидерът на партията носи най-голяма отговорност. След това в телевизионно интервю, обясних, че винаги в един отбор независимо дали е политически, спортен, бизнес или друг, най-голямата отговорност по презумпция носи първият човек. Тези, които ме познават добре, и тези, които разбират политическите послания, ме разбраха. Независимо какъв ще е резултатът от анализа на изборите, дори и ако е такъв, че обективно моята вина е малка или дори ако се установи, че нямам обективна вина за загубата, аз ще подам оставка пред органите на партията“.

Той обяви, че, според устава, партията трябва да организира извънреден конгрес, на който ще бъде избран председател на ВМРО-ДПМНЕ. Груевски не посочи кога ще се проведе конгресът, това също трябва да се реши от партийните органи.

Попитан за задържането на 36 души, сред които и шестима депутати от ВМРО-ДПМНЕ за насилието в парламента от 27 април и следващите стъпки, той отговори, че партията и парламентарната група имат ежедневни срещи и съвместно ще решат какво ще правят по-нататък.

“Влизането в парламента и особено използването на физическа сила беше грешка и аз бях първият политик, който публично, най-напред чрез социалните мрежи, призова за спокойствие и след това го осъди на пресконференция“, каза Груевски.

„От друга страна е ясно, че това е реакция на действие, т.е. реакция на незаконния избор на председател на парламента… Хората, които бяха провокирани и влязоха, вероятно смятаха, че това ще помогне на държавата, а всъщност се подадоха емоции, паднаха в нечий капан. Те действаха от патриотични подбуди”, добави той. Според него целта на предприетите сега действия е да се отслаби ВМРО и да се сплаши народът.

Кой бе Никола Груевски

Никола Груевски бе избран за лидер на ВМРО-ДПМНЕ с помощта на Любчо Георгиевски през 2003 година. Той бе премиер на страната от 2006 година до края на месец януари на 2016 година.

В момента той е разследван и обвиняем по няколко дела, които се водят от Специалната прокуратура в Скопие.

Груевски е и с отнет международен паспорт и няма право да напуска Република Македония.

След катастрофалните резултати на местните избори от октомври Груевски бе подложен на огромен натиск, дори и от страна на най-близките си сътрудници, които поискаха неговата оставка. Според тях “той носи най-голямата вина и отговорност за загубата на изборите”.

Подобни новини

Вашият коментар