Овчаров: Корнелия напипа слабото място на Борисов. Той вече не издържа! Затова са атаките срещу нея!

Овчаров: Корнелия напипа слабото място на Борисов. Той вече не издържа! Затова са атаките срещу нея!

снимка: Епицентър

Далавера „Белене“ няма, има престъпление, което се казва „спиране на „Белене“, посочи бившият министър на енергетиката

Корнелия Нинова напипа слабото място на Бойко Борисов. Той вече не ѝ издържа и затова са атаките срещу нея.

Този анализ направи в предаването „Лице в лице“ по БТВ бившият енергиен министър Румен Овчаров, член на националния съвет на БСП, източник /Епицентър/.

Овчаров коментира новата атака на ГЕРБ срещу председателя на БСП, отговори и на въпроси, свързани с появилата се вероятност да се строи АЕЦ „Белене“.

„Това, че БСП е опозицията е очевидно. Игра с ГЕРБ няма. Корнелия Нинова много добре напипа слабите места на Бойко Борисов и той вече не ѝ издържа“, бяха думите на Овчаров.

Той обаче продължи: „Но това не е достатъчно. На хората не им стига само истерията, необходима им е визия за бъдещето, необходима им е алтернатива. На конгреса на БСП тя бе лансирана.“

Според Румен Овчаров левицата трябва да направи следващата крачка – „когато казваме, че политиката „парите следват ученика“ не е правилна, да кажем коя е правилната“.

Нинова е утвърдила своя стил и курс в БСП и опозицията й няма шанс, бе анализът на Овчаров. Конфликтите, които разтърсиха БСП, бяха абсолютно истински, посочи той.

Корнелия Нинова сега върви нагоре, каза още Овчаров. Но веднага предупреди с цитат от Наполен: „Когато вървиш нагоре, можеш да се спреш. Когато вървиш надолу – не!“

Овчаров отговори и на въпроси, свързани с подновените атаки от страна на ГЕРБ срещу Нинова, свързани с приватизацията на Техноимпекс. Както и с приватизацията въобще.

На забележката на водещата Цветанка Ризова, че хората са гневни заради приватизацията, бившият икономически министър изтъкна: „Кой сериозно се разгневи?! Бойко Борисов, ли? Той да не е роден вчера?“

И веднага обясни: „Идеята е да бъдат ударени определени хора – Борисов дори ги изреди – някои от софийските приватизатори, кръгът „Капитал“, Корнелия Нинова.“

Аз съм от хората, които са говорили най-много срещу тази приватизация и то в годините, когато тя се случваше. Но тези неща минаха и заминаха“, продължи Овчаров.

„Иван Костов не ми е приятел. Но той какъв избор имаше, ако искаше да оздрави държавата? Жан Виденов защо се срина? Защото МВФ спря плащанията по споразумението, което имахме!“, припомни Овчаров. И изреди факти от преди 20 години:„Иван Костов имаше списък от предприятия, които трябваше да бъдат ликвидирани, списък с предприятия, които трябваше да бъдат приватизирани и срок, в който това трябваше да стане!“ Така при раздържавяването „между сухото изгоряло и суровото“.

АЕЦ „Белене“ не е корупционен проект, той е необходим проект, каза още Овчаров.

Радостта, че АЕЦ „Белене“ ще бъде строена, е малко преждевременна. АЕЦ „Белене“ беше спряна не, защото проектът е нежизнеспособен, а по чисто политическо решение и то по политическо решение на чуждо правителство. След визита на държавния секретар на САЩ, проектът беше спрян. После видни представители на ГЕРБ се хвалеха, че са спрели три руски проекта. Проблемът на АЕЦ „Белене“ никога не са били докладите. Преди години имаше един доклад на HSBC, който беше скрит“, припомни той.

Истината е една – проектът „Белене“ е необходим на България и той е необходим от гледна точка на нашето собствено потребление. ТЕЦ-овете изчерпват потенциала си. Но нали сме еколози. Ако утре всички коли са на ток, знаете ли колко потребление е това – производството на двата реактора в Козлодуй“, изреди Овчаров.

Той коментира и цената на „Белене“.

Цената е договорена и тя е 4 милиарда, към тях са за оборудване на площадката, но тя е изградена – има пристанище, лиман, има изградени жилища. От 4-те милиарда един вече платихме – оборудването вече е тук“, изрече Овчаров. С тези 3 млрд. лв., които вече са инвестирани, българската държава може да направи апортна вноска и да чака чужд инвеститор“, е неговият извод.

Далавера „Белене“ няма, има престъпление, което се казва „спиране на „Белене“, бе изводът на Овчаров. Има източване, когато се раздува цена, смята той.

Има голяма опасност пред проекта „Белене“, това е същата, която унищожи проекта „Южен поток“ – цената да стане 10 милиарда, след като изведнъж ни добавят измислени разходи, посочи Овчаров. И определени фирми да започнат да си разпределят разходи.

Политическият консенсус между политическите партии е задължителен за изграждането на „Белене“, смята Овчаров. После – задължителен е и контролът върху изграждането.

Ако бъдещата втора атомна централа се строи в Козлодуй, това е скъпо, защото трябва да се прави оценка на въздействието на околната среда. Трябва да се питат съседните страни и Австрия.

Подобни новини

Вашият коментар