Погват грандиозната далавера “болница в болница”

Погват грандиозната далавера “болница в болница”

снимка: Канал 3

Няма да има чадър над никого, всички ще бъдат проверени, обещаха здравният и вътрешният министър и главният прокурор

Задава се краят на далаверата “болница в болница” – става въпрос за частни лечебни заведения на територията на държавни и общински лечебни заведения. Започват проверки във всички 27 области с над 200 договора за съвместна дейност с частни лечебни заведения. В проверките ще участват екипи на РЗИ, МЗ и НЗОК. Това обяви здравният министър Кирил Ананиев заедно с главния прокурор и вътрешния министър, предаде Канал 3, източник /Епицентър/.

Още в началото на моя мандат посочих, че един от приоритетите на правителството е повишаването на ефективността в разходването им и спирането на порочни практики, които лишават хората от това, заяви здравният министър Кирил Ананиев. Тези проверки ще бъдат направени за всички болници по определени процедури и правила, без да се правят чадъри за този или онзи.

Целта е да се разкрие източването на НЗОК, което намалява ресурса за лечението на българските гражданите. Целта на съвместните проверки е да се обединят компетенциите на различните институции.

Причината – даваме повече пари за здравеопазване, а резултатът остава същият, посочи вътрешният министър Валентин Радев. Другият мотив да се инициират проверките са многото сигнали за нерегламентирано източване на ресурса на Здравната каса.

Тези практики били установени от години, но вече добивали застрашителни размери. затова държавата се задействала, призна МВР-шефът.

Главният прокурор Сотир Цацаров даде пример как е била източвана болницата във Враца, която е приютила с договор на своя територия частна кардиологична клиника “Медика кор” в Русе, която обаче за една година е спечелила над 12 млн. Според сигнала на бившия здравен министър Николай Петров.

“Ние считаме, че тази практика в тази болница е един от основните канали на източването на държавното и общинското здравеопазване, само за една година с над 8 процента са скочили дълговете й.

По думите му, с този пример за източване става ясно, че бавно и полека, едно дружество като врачанската болница ще стигне до положение, в което няма да може да покрива дълговете си и ще бъде обявено в несъстоятелност. Цацаров сподели личното си мнение, че са необходими законови промени в тази посока – и относно търговските дружества, каквито са болниците, но и да се помисли дали е допустимо частни клиники да извършват една и съща дейност на територията на държавна или общинска болница. Главният прокурор обаче подчерта, че това е в прерогатива на законодателната власт.

Подобни новини

Вашият коментар