Изненада! Цветелин Кънчев и Веселин Марешки направили обща коалиция

640_b1a8354d72ea8d84c9876ff6d8819e0f (Small)

снимка: Марица

След изгонването от БСП, ромската формация пристанала на “Воля”.Ние сме коалиционни партньори с партия „Воля“. Заедно сме, как! Тя, „Воля“, ще прераства в официална коалиция вече. Това е тенденцията“, казва още Цветелин Кънчев.

“Евророма“ вече е в трайни коалиционни отношения с формацията „Воля“ на Веселин Марешки. Двете партии дори имат коалиционен съвет. Това обясни пред „Флагман“ дългогодишният лидер на „Евророма“ Цветелин Кънчев, съобщава “Флагман”.

Интересен факт, е че името на Кънчев е в списъка с нещатните сътрудници на парламентарната група на „Воля“, източник /Епицентър/.

Кънчев обаче обяснява, че „това е просто за достъпа до парламентарните сгради“. Като сътрудник той получавал парламентарна карта. Официално лидерът на „Евророма“ подпомага „Воля“ по темите с вероизповеданията.

„Ние сме коалиционни партньори с партия „Воля“. Заедно сме, как! Тя „Воля“ ще прераства в официална коалиция вече. Това е тенденцията“, казва още Цветелин Кънчев.

На въпрос защо „Воля“ няма инициативи по отношения на ромските общности, Кънчев пое вината: „Проблемът е в нас, не е в партия „Воля“. Проблемът е в нас, защото се бавят нашите експерти със законодателните инициативи, които трябва да предложим на коалиционния съвет… Има експертен съвет, коалиционен съвет, който редовно заседава, редовно се взимат решения по определени казуси.“

Цветелин Кънчев припомни, че отношенията му с Марешки датират още отпреди парламентарните избори през март. От думите му стана ясно, че „Евророма“ не е имало свои представители в предизборните листи на „Воля“, просто защото не е имало време, тъй като Корнелия Нинова в последния момент ги е извадила от лявата коалиция. „Евророма“ бе дългогодишен партньор на БСП, докато Нинова не реши друго.,,

След въпрос дали е сложен окончателен край на партньорството, Цветелин Кънчев отсече: „Абсолютно категорично. С това ръководство, което в момента ръководи БСП, няма как по никакъв начин да имаме допирни точки. Примерно в партия „Воля“ силно ме впечатли акцентът им върху социалната политика, държавната сигурност, опазване на околната среда, които са наши много сериозни приоритети. И образованието най-вече. БСП избяга тотално от лявата кауза. Това вече не е червена партия. Много ви моля, наричайте я вече розова партия.“

Лидерът на „Евророма“ припознава народните представители от „Воля“: „Имаме депутати – 12 депутати. Всичките са общи депутати.“

Цветелин Кънчев не смята, че те вече са подкрепящи правителството, въпреки че „Воля“ гласува „за“ държавния бюджет, отхвърли вота на недоверие срещу кабинета, осигурява кворума и т.н.

„Не, ние имаме решение, че подкрепяме правителството само по определени точки, които съвпадат с предизборната ни програма, а не изцяло“, така обясни Кънчев завоя на коалицията „Воля – Евророма“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *