Цацаров обори Рашков: Няма масово подслушване на политици, магистрати и журналисти!

Цацаров обори Рашков: Няма масово подслушване на политици, магистрати и журналисти!

снимка: Клуб ‘Z’

Защо са най-голям брой разрешенията за използване на СРС в Специализирания съд? Защото той издава разрешение за подслушване на организирани престъпни групи, а една група е минимум от трима души, заяви той

Главният прокурор Сотр Цацаров обори твърденията на шефа на Националното бюро за контрол на СРС Бойко Рашков за масово подслушване на политици, магистрати и журналисти.

И двамата бяха в парламента. По настояване на депутатите от левицата в дневния ред на Народното събрание бе включена точка за изслушване на шефа на бюрото Бойко Рашков, източник /Епицентър/.

Няма масово подслушване на политици, магистрати и журналисти, заяви главният прокурор Сотир Цацаров по време на дебатите по доклада на Националното бюро за контрол на СРС за 2016 г.

Не чух отговор на два въпроса. Подслушване на журналисти? Не. Масово подслушване на политици, магистрати, журналисти? Не. Това, че се намираме в условията на открито заседание съвсем не е оправдание да кажем, че такова може да има“, коментира Цацаров, цитиран от “Фокус”.Според него твърденията, че 10 % от всички СРС-та касаят журналисти, политици и магистрати са дълбоко неверни.

„Защо са най-голям брой разрешенията за използване на СРС в Специализирания съд? Защото той издава разрешение за подслушване на организирани престъпни групи, а една група е минимум от трима души“, поясни Цацаров.

Цацаров на практика влезе в задочна полемика с Бойко Рашков, който преди изтъкна пред депутатите високия брой на СРС в сравнение с миналата година. Рашков посочи още, че Специализираният съд на практика се превръща в основен.

Това предизвика следния отговор от обвинител №1.

“Бе нарисувана една апокалиптична картина на масови нарушения, в която институциите общо взето мълчат, а Националното бюро се оказва единствената институция, което познава закона, спазва го и се бори срещу нашите безобразия. Моите уважения, но това не е така”, каза Сотир Цацаров.

„Нямах намерение или желание да се изказвам, не защото нямам какво да кажа, а защото ние имаме само статут на гости. Поисках думата след изказването на председателя на Националното бюро за контрол на СРС, но не мога да не отговоря на някои неща, за които бяха изнесени факти- дълбоко неверни, за съжаление“, заяви главният прокурор и допълни: “За наше съжаление, поне 80% от това, което се чу в залата, има политическа окраска. Това, което трябваше да има юридическа окраска, при цялото ми уважение към колегите,бе лишено от доста юридическа окраска“, коментира обвинител номер едно в държавата.

Оказа се, че институциите тънат в мълчание, на няколко пъти бяха отправени упреци за мълчание и към мен“, посочи Цацаров и допълни, че няма сигнал на бюрото, който да не е получило отговор под формата на прокурорско постановление.

Подобни новини

Вашият коментар