Съдят провадиец, източил милиони от ДДС с “куха“ фирма

Съдят провадиец, източил милиони от ДДС с “куха“ фирма

снимка: DarikNews

Окръжната прокуратура в морската столица предаде на съд собственик и управител на фирма за неплащане на данъчни задължения и неправомерно изтеглен ДДС за над 4,5 милиона лева, съобщиха от обвинението.

Пред съда ще бъде изправен 34-годишен мъж с малко име Николай от Провадия. Чрез потвърдена неистина в справки – декларации пред НАП за седем данъчни периода, собственикът на търговското дружество „ПХГ Динамик“ ЕООД, което отчитало дейност само документално, успял да приспадне данъчен кредит в размер на 4,545 милиона лева, източник /DarikNews/.

В началото на 2007 година свидетел по делото предложил на подсъдимия да регистрира фирма на негово име срещу месечно възнаграждение от 300 лева. Дружеството имитирало търговска дейност чрез оформяне на документи.

Софиянец осъден за измама с бързи кредити във Варна

От заключението на изготвената по делото съдебно-почеркова екпертиза било установено, че подсъдимият Николай в повечето случаи лично подписвал документите като управител на дружеството.

Заключението на съдебно-счетоводната експертиза показала, че за инкриминирания период общият размер на приспаднатия и неследващ се данък добавена стойност е малко над половин милион лева, което покрива критериите за особено големи размери.

Дължимият към бюджета ДДС, който е получен в резултат на престъпната дейност на 34-годишния собственик и управител на „кухото“ търговско дружество, надхвърля 379 пъти кратния размер на особено големите размери на данъчните задължения.

В хода на разследването подсъдимият не е дал обяснения и е демонстрирал липса на критичност към извършеното от него. Предстои делото срещу провадиеца, който вече е осъждан, да бъде насрочено за разглеждане във Варненския окръжен съд.

Подобни новини

Вашият коментар