Андрей Райчев: Външната политика на Бойко Борисов е като на Тодор Живков. Това е уникално постижение

Андрей Райчев: Външната политика на Бойко Борисов е като на Тодор Живков. Това е уникално постижение

снимка: OFFNews

Борисов успя да балансира отношенията на България със САЩ и с Русия, а едновременно с това се превърна в доброто дете на Европа и неин пълномощник в Турция, констатира социологът, източник /Епицентър/.

“Външната политика на премиера Бойко Борисов е уникално постижение. Той успя да балансира отношенията на България със САЩ и с Русия, а едновременно с това се превърна в доброто дете на Европа и неин пълномощник в Турция”. Това коментира социологът Андрей Райчев пред БНР.

Според него обаче има има известно основание да се притесняваме как ще протече европредседателството. „България за пръв път е европредседател. Тя не е и цялостен член на Европа. На теория сме пълноправни членове, но нямаме Шенген. Еврото не е въпрос на наш избор, а че не ни пускат в клуба. България трябва да трепери за това европредседателство, защото получава някои права. Определяме дневния ред и някои големи играчи, които искат нещо да направят, трябва да разговарят с нас конструктивно. Имаме право да кажем – “Добре, ще ви дадем тази точка, но вие какво ще кажете за Шенген”, каза социологът.

Дефинирайки се като “критик на Борисов”, Андрей Райчев определи външната политика на сегашното правителство като “уникално постижение”. „Той успя да балансира отношенията с американците, без съвсем да развали тези с руснаците. Успя да излезе от списъка с лоши деца в Източна Европа и да влезе в списъка с добрите деца, който съдържа едно име – неговото. България доскоро я шамаросваха. Сега не ни шамаросват, а очакват от нас роля за Западните Балкани. Най-голямото постижение е, че Борисов успя да стане някакъв пълномощник за Турция. С това той постигна 2 неща – турците спряха мигрантите, и прекрати Местан – той им постави условие да махнат този посланик – и непрекъснатата намеса (на Турция във вътрешните работи на България, б.р.), каза Райчев.

Социолиогът определи дипломатическите постижения на министър-председателя като “тодорживковска политика”, тъй като премиерът успял да се хареса на всички. Според него е погрешна идеята, че не трябва да има вот на недоверие срещу кабинета по време на Председателството. БСП и ДПС внесоха в парламента искане за такъв вот заради видяната от тях невъзможност на изпълнителната власт и парламентарното мнозинство на ГЕРБ да се справят с корупцията в страната. Гласуването ще бъде на 17 януари.

Този вот ще е символически, а единствената опасност за европредседателството биха били нови избори, смята Райчев: „По никакъв начин не трябва да има предизборна ситуация по време на Председателството, но мисля, че тази ситуация е избегната“.

Исторически предпоставки правят българина “неамбициозен” и ограничават целите, които си поставя, смята Райчев.

България за 1300 години е била ъгъл на 5-6 империи – един път на Русия, един път на Рим, 3 пъти от югоизток – византийци, турци, перси. Сега сме югоизточния ъгъл на Европа. Това не е случайно. Дължи се на това, че тук е границата между Изтока и Запада. Тези две силови полета никога няма да се победят и България винаги ще минава към едното или другото. Сега в момента сме в Западно положение“, каза още известният социолог.

Подобни новини

Вашият коментар