Кирил Ананиев обещава Национална здравна карта до три месеца

Кирил Ананиев обещава Национална здравна карта до три месеца

снимка: Vlastta.com

Приоритетите на министерството за председателството са здравето на децата и ефективното разходване на пари за лекарства, обясни здравният министър

До три месеца Националната здравна карта трябва да е готова – до подписването на Националния рамков договор. Това обяви здравният министър Кирил Ананиев пред депутатите от здравната комисия, предаде Канал 3.

“ВСС спря подготвянето на Националната здравна карта, която беше подготвяна от предишното правителство на Бойко Борисов”, припомни той и уточни, че е възстановил работата по изготвянето й, още щом е встъпил на поста, източник /Vlastta.com/.

“Написах писмо до всички институции, които трябва да представят свои участници в областните комисии за разработването на картата. Дадох им 10-дневен срок, който изтича в понеделник. Веднага след това ще формирам комисиите и ще им възложа работата по разработването на Националната здравна карта”, обясни здравният министър. По думите му приоритетите на здравното министерство за българското председателство са два – децата и младежта и тяхното здраве, както и ефективното разходване на средствата за лекарства.

“По време на Председателството ще се опитаме да обвържем здравната политика и здравето на децата с всички останали политики”, коментира той. “Ще проведем сериозни дискусии относно рекламата на храни, които са хубави на външен вид, но са не толкова качествени. Дебатът около маркетинга на храните ще бъде основна тема”, посочи здравният министър.

“Здравето на хората е на първо място, ще проведем дискусия по време на Председателството. Там ще бъдат казани много повече неща, отколкото чухме в пленарна зала. Това ще бъде първият голям дебат на тема лекарства в рамките на ЕС”, каза пред здравната комисия министър Ананиев, който присъства и в пленарната зала по време на отхвърлянето на президентското вето, но не взе участие в дебатите.

Подобни новини

Вашият коментар