Нитрати и колиформи във водата на варненски села

4e6ma (Small)

снимка: Монитор

В 3 села oт Варненска област питейната вода не отговаря на стандартите, съобщиха от Регионалната здравна инспекция. Изводите са на базата на извършени изследвания в 17 населени места в областта, източник /Монитор/.

В село Здравец, община Аврен, е отчетена стойност на нитрати над 110 мг/л., при норма от 50 мг/л. Нитрати над допустимото са открити и във водата в село Зорница, община Аксаково. Там отчетените стойности са 66,9мг/л. Кметовете на общините са уведомени да предприемат мерки за информиране на населението и на общопрактикуващите лекари, че водата не се препоръчва за пиене и приготвяне на храна от уязвими групи на населението, като бременни, кърмачки, кърмачета и хора със заболявания на храносмилателната система и на панкреаса. Издадени са две предписания до ВиК-Варна за предприемане на мерки за подобряване на ефективността на дезинфекцията и провеждане на учестен мониторинг по микробиологичните показатели.

Във водата във варнеското село Константиново пък са открити колиформи със стойност 5, при норма 0. Причината е локално замърсяване на водопроводната система на селото, уточняват от РЗИ-Варна. Санитарните власти са извършили една проба за обща алфа-активност, като измерената стойност незначително превишава контролното ниво. Във връзка с това е издадено предписание до управителя на ВиК- Варна за извършване или възлагане на проучвания на специфични радионуклеиди във водоизточниците от съответната зона на водоснабдяване, с цел предприемане на мерки по компетентност. Останалите радиологични показатели – обща бета-активност, естествен уран и тритий в населените места от Варненска област през 2017 г. не надвишават контролните нива (параметричните стойности във водата на крана при консуматора).

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *