Нова комисия ще бори корупцията, НС ще избира шефа й!

Нова комисия ще бори корупцията, НС ще избира шефа й!

снимка: Dnes.bg

Това не е закон срещу корупцията, а в нейна защита, смятат от левицата

Новият антикорупционен орган ще се бори със злоупотребите по високите етажи на властта и ще се избира от парламента. Това записаха окончателно депутатите на второто четене на антикорупционния закон, източник /Dnes.bg/.

Очаквано от БСП не останаха доволни и видяха в новите текстове имитация на борбата с корупцията и дори нейното защитаване. Социалистите също имаха свой антикорупционен законопроект, в който президентът щеше да назначава шефа на новия орган, но той не мина на първо четене.

Мнозинството в парламента днес записа, че председателят на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество ще се избира от парламента по предложение на депутатите, а мандатът на новия орган ще бъде 6 години.

Комисията ще се състои от петима членове – председател, заместник-председател и още трима членове. Шефът трябва да има висше юридическо образование и минимум 10 години стаж по специалността, а заплатата му ще е 90 на сто от възнаграждението на председателя на Народното събрание.

Според новия закон за корупция ще се проверяват лица на висши публични длъжности като президент, премиер, министри, депутати, председателите на КС, ВКС и ВАС, главният прокурор, омбудсманът и др.

От левицата остро разкритикуваха решението съставът на новата комисия да се посочва от Народното събрание и настояха, че няма как орган, избран от парламента, да контролира депутатите.

“Това е пълна имитация на борбата с корупцията. Управляващото мнозинство ще избира хората, които ще го контролират, и ще ги освобождава по начин, който намери за добре. Това не е закон срещу корупцията, а закон за защита на корупцията”, отсече червената шефка Корнелия Нинова.

В отговор депутатът от ГЕРБ Тома Биков настоя, че предложението на левицата за нов антикорупционен орган, който се избира от президента, надхвърля рамките на сегашната Конституция.

“Сегашният президент вече една година не може да назначи директор на пресцентъра си. Нека първо да назначи директор на пресцентъра си и тогава ще му дадем и антикорупционния орган да назначи евентуално, след промяна в Конституцията”, заключи Биков.

Подобни новини

Вашият коментар