Протест срещу оправдателната присъда на бившия кмет на Девня

Протест срещу оправдателната присъда на бившия кмет на Девня

Протест срещу оправдателната присъда на бившия девненски кмет Атанас Кузев за длъжностно присвояване на близо 80 000 лева внесе Районната прокуратура в Девня. Обвинението категорично не приема постановената от Девненския районен съд присъда, с която Кузев бил признат за невиновен по обвинението по член 202, ал. 1, т. 1, във връзка с член 201, извършено като продължавано престъпление.

В протеста до Варненския окръжен съд прокуратурата настоява за отмяна на оправдателната присъда и постановяването на нова, с която Атанас Кузев да бъде признат за виновен.Престъплението било извършено в периода от 28 август 2009 до 31 май 2015 г. Като длъжностно лице – кмет на община Девня, Кузев присвоил 18 244 литра дизелово гориво на стойност 43 469,96 лева, 14 621,26 литра бензин на стойност 34 672,04 лева, както и други вещи, които не били свързани с експлоатацията на служебния джип “Волво”. Общата стойност на присвояването възлиза на 78 378,34 лева, което представлява големи размери, сочи назначената по досъдебното производство съдебно-счетоводна експертиза.

По договор с “Лукойл България” ЕООД била предоставена карта за зареждане с гориво на община Девня, с която бившият кмет зареждал управлявания лично от него служебен дизелов автомобил “Волво”. Зарежданото дизелово гориво значително надвишава възможния разход според техническите параметри на автомобила. Със същата карта са зареждани и значителни количества бензин. Плащани са и скъпи алкохолни напитки и цигари в различни бензиностанции в страната. Не са съставяни пътни листи или документи, които да доказват необходимостта от извършване на тези разходи.

Ще бъде насрочено съдебно заседание във Варненския окръжен съд по протеста на Районната прокуратура в Девня.

Източник: Varna24.bg

Подобни новини

Вашият коментар