Путин пред 1640 журналисти: Ще бъда независим кандидат за президент

Путин пред 1640 журналисти: Ще бъда независим кандидат за президент

снимка: Vlastta.com

Инфраструктура, здравеопазване, образование, високи технологии, повишение на доходите – около тези принципи ще бъде изработена предизборната програма на президента.

Първата шега – Виждам, че някой държи лозунг “Путин, бай, бай”…

Руският президент Владимир Путин дава своята годишна пресконференция – този път и като кандидат за нов президентски мандат на предстоящия през пролетта вот. В залата сред 1640-те акредитирани журналисти е и неговата конкурентка Ксения Собчак, източник /Vlastta.com/.

Както и миналата година, президентът започна разговора без встъпително слово. Прессекретарят на Путин Дмитрий Песков дава думата първо не на ветераните от президентския журналистически пул, а на млада журналистка от радио “Говори Москва”. Въпросът е: “Защо се кандидатирате отново за президент? Каква искате да видите Русия?”

“Производителността на труда трябва да расте, икономиката трябва да бъде гъвкава. Инфраструктура, здравеопазване, образование, високи технологии, повишение на доходите – около тези принципи ще бъде изработена предизборната програма,” отговаря Путин.

“Русия трябва да има гъвкава политическа система”. С тези думи държавният глава отговори на въпрос как вижда страната си преди изборите за президент през март. Путин също посочи, че ще бъде независим кандидат на вота за държавен глава.
“Аз разчитам на подкрепата на партията (на премиера в Москва Дмитрий Медведев) “Единна Русия” и на обикновените хора”, каза още той.

В отговор на питане защо Путин няма силни съперници на изборите, той посочи: Не съм аз човекът, който ще си избира конкурентите. По отношение на икономиката президентът на Русия заяви, че страната му зае първото място по износ на зърнени култури в света.

“Инфлацията е овладяна и обезценяването на парите стигната рекордно ниското ниво от 2,5%”, заяви Путин.

За външната политика на страната си руският президент посочи: Ние няма да нарушаваме нашите ангажименти. Ние няма излизаме от Договора за ограничаване на системите нза противоракетна отбрана, който СССР и САЩ подписаха през 1972 г., както направиха американските ни колеги пред 15 години.

L!FE задават въпрос защо не се е появил опозиционен кандидат и не му ли е скучно на Путин да участва в изборите.
Но думата взима девойка с табелка с надпис “Путин бабай”. “Виждам, че някой държи лозунг “Путин, бай, бай”, казва Путин. Девойката го поправя и обяснява значението на надписа. Руският лидер го прочете като “Путин, Bye, bye” (“Путин, сбогом”). Сътрудничката на медията от автономната република поясни: “Бабай” на татарски означава дядо. Така Ви наричат в нашия край. “Извинете ме, зрението ми вече не е такова, каквото беше, с годините ми зрението отслабна”, смее се президентът. А, значи с възрастта очите ми стават по-слаби и ще трябва да отида на лекар”, каза още стопанинът на Кремъл.

Русия ще си осигури безопасност, без да влиза в надпревара във въоръжаването, заяви още Путин.

“Ние не излизаме от договори, които са крайъгълни камъни за сигурностт”, подчерта той. Според Путин САЩ са излезли едностранно от договора за ПРО и сега в Америка се води информационно-пропагандистка дейност за прокарване на излизането на Вашинготн от договора за ракетите със среден обсег.

“Те вече излязоха от договора. Уж поставиха системи за ПРО в Румъния, а всъщност това са пускови системи Aegius. Те могат лесно да бъдат заменени с ракети със среден обсег”, аргументира се Путин.

Той добави, че Русия не възнамерява да излиза от договорите за въоръженията и е разходите за отбрана няма да засегнат бюджета за социалните нужди.

“Ние виждаме тези процеси, разбираме до какво могат да доведат действията на САЩ. Ние ще осигурим своята безопасност, без да влизаме в надпревара във въоръжаването”, подчерта президента.

В отговор на въпрос Путин заяви, че руската икономика расте.

“Икономиката расте, това е очевидно. Ръстът на БВП е 1,6%. Растат химическата промишленост, селското стопанство, фармацевтиката”, обясни Путин. Той отбеляза и увеличаването на експорта на зърнени култури.

Президентът подчерта, че Русия е преодоляла два икономически шока – резкият спад в цените на енергоносителите и санкциите.

“Санкциите не повлияха толкова силно, колкото снижението на цените на енергоносителите”, уточни той.

Подобни новини

Вашият коментар