Калифорния съветва смартфонът да не е в джоба

Калифорния съветва смартфонът да не е в джоба

снимка: Economic.bg

Препоръката гласи също употребата на тези устройства да бъде сведена до минимум

Все още няма единодушна позиция от страна на учените дали радиацията от мобилните телефони е лоша за човека, но департамента за обществено здраве в американския щат Калифорния не оставя нещата на случайността, източник /Economic.bg/.

Агенцията разпространи съвет към гражданите да вземат мерки да ограничат досега си с телефони, пише Engadget. Документът препоръчва употребата на смартфона да бъде избягвана, когато е възможно, особено когато апаратът ще трябва да осъществява по-активен контакт с комуникационните кули – например когато обхватът е слаб или се гледа видео. От департамента съветват също телефонът да стои далеч от тялото и най-вече да не се слага в джоба.

Съветът идва след разкрития на същия департамент за обществено здраве през 2009 г., които дойдоха след дело от страна на проф. Джоел Московиц от Калифорнийския университет в Бъркли, което целеше да покаже възможната връзка между употребата на смартфона и повишения риск от рак. Други агенции, сред които департамента за обществено здраве в Кънектикът, представиха сходни препоръки.

Подобни новини

Вашият коментар