През 2018-а: Борисов първо отива в Истанбул

През 2018-а: Борисов първо отива в Истанбул

снимка: VNews.bg

Първата официална визита на министър-председателят Бойко Борисов зад граница догодина най-вероятно ще бъде в Турция. И тя ще е за очакваното откриване на уникалния православен храм “Св. Стефан” на брега на Златния рог в Истанбул на връх православната Коледа по стар стил – 7 януари, източник /VNews.bg/.

Визитата на българския премиер и официалната церемония по отварянето на “Св. Стефан” вече бяха анонсирани от турския президент Реджеп Ердоган. Реставрацията на изключителната черква продължи години и бе подкрепена със средства от турската държава и българското правителство. Във възстановяването на храма, който е единственият, вдигнат от желязо, се включиха и неправителствени организации от двете страни. Запознати припомниха, че кубетата на Желязната църква грейнаха в злато с дарение от пловдивски общественици през 2010 година, когато Истанбул е европейска столица на културата. А дарението за храма е като знак за приятелство между побратимените градове Пловдив и Истанбул.

“Ние възродихме тази църква. И не казахме “дай парите, че тогава да я реставрираме”, не, ние ги дадохме. Така даваме пари за реставрацията на всички културно-исторически обекти на Балканите”, заяви в своя реч наскоро турският президент.

От своя страна българският премиер Бойко Борисов изрично подчерта пред настоятелството на фондацията на българските православни църкви в Истанбул Васил Лиазе, че “правителството ще продължи да подкрепя дейността на българската православна църковна община в Истанбул”.

Подобни новини

Вашият коментар