Фирма, близка до Христо Ковачки, е фаворит за купувач на ЧЕЗ-България

Фирма, близка до Христо Ковачки, е фаворит за купувач на ЧЕЗ-България

снимка: Гласове

Изненадващ кандидат е фаворитът за купувач на ЧЕЗ-България, твърдят от централата на дружеството в София. Това е пазарджишката фотоволтаична компания “Инерком груп”. Тя има три фотоволтаични парка – в Априлци, панагюрското село Елшица и “Хаджийски ливади” около Пазарджик. Собственик на “Инерком груп” е Гинка Върбакова. В енергийните среди за тази компания се говори, че е от кръга фирми, близки до бизнесмена Ковачки.

В петък чешкото издание finance.cz. съобщи, че ЧЕЗ в Прага води ексклузивни преговори с един от кандидатите за бизнеса си в България, източник /Гласове/.

“Водят се финални, усилени разговори с кандидата. Нямаме времеви хоризонт да завършим сделката. За нас е важно да приключим разговорите с него според нашите очаквания”, заявил изпълнителният директор на ЧЕЗ Томаш Плескач.

По неофициална информация на “24 часа” от петък до финала на сделката са стигнали “Енерго-Про” и ТЕЦ “Бобов дол” на Христо Ковачки. Според източници от ЧЕЗ в България обаче, на финала в Прага фаворит е пазарджишката фотоволтаична компания “Инерком груп”. Тя има три фотоволтаични парка – в Априлци, панагюрското село Елшица и “Хаджийски ливади” около Пазарджик. Собственик на “Инерком груп” е Гинка Върбакова. В енергийните среди за тази компания се говори, че е от кръга фирми, близки до бизнесмена Ковачки.

“Инерком груп” е била сред кандидатите в началния етап и била подала документи още в края на април. Тогава имало съмнения, че компанията ще може да си осигури огромната сума от 300 млн. евро за голямата покупка. Името на “Инерком груп” се появява и през юли, когато кандидатите за ЧЕЗ са били 5.

Сделката за енергийния бизнес на дружеството в България ще бъде една от първите, сключени от новото чешко правителство на милиардера Андрей Бабиш. ЧЕЗ е държавна и все още ръководството й не е сменено от новата власт в Прага, както това се случи с основни държавни компании.

Сделката за ЧЕЗ-България, може и да не приключи до Коледа, въпреки че до края на седмица е даден срок за финални разговори и одобрение на продажбата от страна на управителния съвет, а после и потвърждение от надзорния съвет. Възможно е новата изпълнителна власт в Прага да направи промени в ръководните органи на ЧЕЗ. Двама от настоящото ръководство са двигатели и лично ангажирани до Коледа експресно да се финализира продажбата с пазарджишката “Инерком груп”.

В предишния парламент, бизнесменът Христо Ковачки имаше собствена парламентарна група. На последните парламентарни избори партия „Български демократичен център“ изненадващо и доброволно се отказа от битката за 44-ия парламент. В ГЕРБ неофициално се твърди, че това е станало по договорка между бизнесмена и висши фактори от управляващата в момента основна политическа сила. На вота всички структури и предприятия от орбитата на Ковачки подкрепиха мощно кандидат-депутатите на ГЕРБ. Твърди се, че с бизнесменът има около 8 народни представители, избрани с контролирани от него гласоподаватели.

Подобни новини

Вашият коментар