Шест необичайни забележителности (галерия)

Шест необичайни забележителности (галерия)

снимка: Economic.bg

За пътешествениците те са истински находки

Нов туристически атлас представя тайните чудеса на света. Книгата Secret Marvels of the World съдържа 360 необичайни забележителности, които обаче ще бъдат оценени подобаващо от истинските пътешественици по дух, източник /Economic.bg/.

Те не са традиционните туристически забележителности, около които ще откриете тълпи с туристи.
Отдалечени са, малко популярни и вероятно не подозирате, че съществуват.
Вижте 6 от тях:
 
1. Плаваща къща на река Дрина
 

Намира се на река Дрина край сръбския град Баина Баща. Построена е през 60-те години на миналия век от група приятели, които обичали да плуват до скалата. Затова им хрумнала идеята да построят на скалата къща, която да използват за почивка. Издигат я през 1968 г. И до ден днешен къщата е често посещавана от групи младежи и е обявена за едно от седемте чудеса на Сърбия.
2. Базиликата Лас Лахас, Колумбия
 

Базиликата се намира в южната колумбийска провинция Нариньо и е построена в каньона на река Гуаитара. В готически стил е и е строена между 1916 и 1949 г. До нея се стига по каменен мост над пропастта.  Преди това на мястото имало малък дървен параклис.
Според местната легенда през 18 век Дева Мария се явила на една индианка и глухонямата й дъщеря, потърсили убежище от силна буря в пещера, образувана в скалите. Там детето проговорило за първи път в живота си и заявило, че е видяло Дева Мария.
3. Световното хранилище на семена, Шпицберген, Норвегия
 

Целта на това хранилище е, ако някога се случи бедствие с размерите на глобална катастрофа, и има оцелели хора, те да имат с какво да се изхранват. “Хранилището на Страшния съд”, както го наричат, пази всякакви култури, адаптирани за всякакви климатични условия. Неслучайно е построено в Шпицберген, защото това е най-северната точка на Норвегия. А за съхранението на семената е необходима ниска температура. Семената се пазят при постоянна температура от -18 градуса по Целзий.  От всеки вид растение се пазят по 500 семена.
4. Потъналата гора в езерото Каинди, Казахстан
 

Потъналата гора е част от дългото 400 метра езеро Каинди в планината Тиан Шан, разположено на 129 км от град Алмати. Необичайният пейзаж се получава след земетресение през 1911 г., което предизвиква голямо свлачище, блокира дефилето и образува естествен язовир. С течение на времето в него се събира дъждовна вода и се образува езерото Каинди.
Мястото е мечта за фотографите – водна повърхност, пронизана от стволовете на големи дървета в контраст с кристално чистата вода. Почти сюрреалистичен пейзаж, особено когато има мъгла или сняг. Истинската магия обаче е под водата, където потопената иглолистна гора продължава да живее. Чистата планинска вода прави възможно да се видят дълбините на езерото, които са изключително зелени.
5. Долината на гейзерите, Камчатка, Русия
 

Едно от най-популярните природни чудеса на Русия се намира на полуостров Камчатка, в Далечния Изток. Долината на гейзерите е разположена на 200 км на североизток от град Петропавловск. На площ от 6 кв. км има близо 90 гейзера и много минерални извори.
Долината се намира в резервата “Кроноцки”, като целият район е част от списъка на ЮНЕСКО за световно културно наследство под името “Вулканите на Камчатка”.
 
6. Стълба към небето, о-в Оаху, Хавай
 

Известна като Стълба към небето, тази забележителност на хавайския остров Оаху носи името Стълбите Haiku. Има общо 3922 стъпала, направени през 1943 г., за да се осигури достъп до супер секретно радио съоръжение.

През 1987 г. пътеката е обявена за опасна и затворена за публиката. Това обаче не спира желаещите да я изкачат и да се порадват на великолепната гледка.
Затова властите реконструират стъпалата и през 2003 г. Стълбата е пусната отново, като е една от най-популярните дестинации за приключенски туризъм.

Подобни новини

Вашият коментар