“Газпром” увеличава двойно бюджета за “Турски поток”

“Газпром” увеличава двойно бюджета за “Турски поток”

снимка: Economic.bg

Руският гигант отделя повече средства за всички свои проекти в борбата си за пазарен дял

Руският газов монополист „Газпром“ е решил да отдели повече пари в борбата си за пазарен дял, тъй като САЩ заплашват най-големия му европейски газопровод „Северен поток“ 2 с евентуални санкции и компанията се стреми да достави повече гориво в региона, пише Bloomberg, източник /Economic.bg/.

Руският гигант планира да похарчи 13.7 млрд. долара по маршрутите си за Европа и Китай през 2018 г., което е с 41% повече от тази година, според проектобюджета, подготвен за заседание на борда във вторник.

По газовите връзки с Китай и Турция се очаква да започнат доставки до края на 2019 г. Разходите за тръбопровода „Турски поток“ ще надхвърлят 2.43 млрд. евро през следващата година, което е със 72% повече от тази, показва проектобюджетът. Тръбата се очаква да поеме почти 24 млрд. куб. м през 2020 г., според документа.

Износителят на газ ще похарчи допълнителни 1.52 млрд. евро за “Северен поток 2” през следващата година. “Газпром” планира да достави 20 млрд. куб метра газ за Германия през новата връзка през 2020 г., като намали текущия транзит на компанията през тръбопроводите от съветската епоха в Украйна, според документа.

Подобни новини

Вашият коментар