Доган с политическо послание в четвъртък пред 170 от елита на ДПС

Доган с политическо послание в четвъртък пред 170 от елита на ДПС

снимка: Bradva.BG

По информация на Епицентър.бг Доган подготвя геополитически доклад за обстановката у нас, на Балканите и в света. Няма да се сбъднат обаче очакванията на някои за “стопляне на отношенията с ДОСТ”, камо ли за завръщане на Местан в партията-майка

В навечерието на Коледа Ахмед Доган по традиция събира елита на ДПС на вечеря за предстоящите празници, източник /Епицентър/.
Тази година тържествената сбирка, която ще бъде в четвъртък – 21 декември, се очаква с огромно внимание и дори напрежение.
Всички очакват политическото послание на почетния председател на ДПС.
Поканените от Доган гости са около 170, които ще имат възможност да чуят лично словото му, което се очаква около 22.00 часа.

По информация на Епицентър.бг Доган подготвя геополитически доклад за обстановката у нас, на Балканите и в света.

Отдавна той обмисля тезите си, които ще представи в четвъртък.
Част от актива на ДПС смятат, че сред акцентите в словото на лидера им ще бъдат както посланията за „политиката на демонтиране на управляващата коалиция с националистически формации“, така и курсът на партията след „подадената ръка от управляващата Партия на справедливостта и развитието в Турция“.

Безспорно Доган ще очертае новия курс на ДПС след последните парламентарни избори и антинационалното поведение на ДОСТ.
Можем да очакваме в речта на Доган отношение към новите политически реалности и ролята на България в тях.

Няма да се сбъднат обаче очакванията на някои за “стопляне на отношенията с ДОСТ”, камо ли за завръщане на Местан в партията-майка. 

Преди две години на същата предколедна сбирка тогавашният председател на ДПС Лютви Местан бе разжалван. Уплахът му беше толкова голям, че веднага след това той потърси убежище в посолството на Анкара в София.

Впоследствие Местан стартира неуспешния си политически проект ДОСТ, който въпреки щедрото финансиране и организираното гласуване в Турция, не можа да прескочи 4-процентната бариера за влизане в парламента на последните избори.

Доган има изострено отношение към кризата в света и поведението на т.нар. световен политически елит, който се оказва неподготвен за решаването на реалните проблеми на хората.

Външният свят, от който сме част и ние, е динамичен и нестабилен. Свидетели сме на геополитическо разместване на традиционни пластове на властовата система в планетарен мащаб. Това състояние на глобалното политическо време създава чувство на несигурност и тревожност. Обстоятелствата и мотивиращите фактори във вътрешния ни свят са свързани с надградени проблеми във връзка с продължителният труден Преход, който излишно партизира и парцелизира публичното политическо пространство. Липсата на консенсус по основните приоритети на страната и хаотичната смяна на елитите е една от основните причини сега да плащаме висока социалната цена с нисък стандарт, бедност и шантав популизъм“, заяви Доган на 16 март т.г., десет дни преди изборите.

Тогава той се обърна и към националистическите формации. “През последните няколко десетилетия често съм си задавал въпроса: Защо пронационалистичните формации нямат прецизно дефинирано понятие за най-важния им инструмент за „събуждане“, „въздействие“ и „насочване“ на обединителната национална енергия във формулата „Национално Самосъзнание“?!

Дори в първите години на прехода лансирах идеята за необходимостта от “умерен и интелигентен български национализъм“, който фактически е част от тъканта на националното самосъзнание на всички европейски страни. За голямо съжаление не бях разбран… А сега Съдбата чука на вратата…”

Преди две години на коледното тържество Ахмед Доган призова присъстващите да отправят заедно с него обща молитва към Новата година: “Господи, не ми давай повече, отколкото мога да понеса”.

Подобни новини

Вашият коментар