Мораториумът върху новите лекарства за онкоболни пада

Мораториумът върху новите лекарства за онкоболни пада

снимка: webcafe

Мораториумът, с който трябваше да бъде спряно заплащането на 32 нови молекули, ще бъде отменен със спешна актуализация на бюджета утре в парламента. Така от следващата година НЗОК ще плаща новите лекарства за онкоболни и хора с редки заболявания.

До консенсуса за отмяна на параграф 6 се стигна след обрат в позицията на ГЕРБ. В изявление до медиите във вторник председателят на парламентарната група Цветан Цветанов каза, че предлага отлагане на мораториума с цел да спрат спекулациите, че тежко болни пациенти ще останат без лечение, източник /webcafe/.

По-рано днес лидерът на БСП Корнелия Нинова допълни, че е разговаряла с премиера Бойко Борисов за отпадане на спорния параграф и внася законови поправи с цел отмяната му.

През изминалата седмица ветото на президента Румен Радев върху мораториума беше отхвърлено в пленарна зала. Последваха протести на лекарски, фармацевтични и пациентски организации.

Основният мотив за обрата в решението на управляващите е “заиграването със страховете на хората от страна на друга политическа сила”. Според Цветан Цветанов е по-добре да се направи компромис с цел успокояване на онкоболните.

Подобни новини

Вашият коментар