Помагат на инвалиди и безработни в Бяла и Долни Чифлик

765011 (Small)

снимка: Varna24.bg

Иновативен метод подпомага лица в риск – трайно или продължително безработни и хора с увреждания в общините Бяла и Долни Чифлик. Това е мобилен екип от специалисти, които работят на терен – посещават отдалечени места, влизат в домовете на неподвижни или трудноподвижни лица, за да им подпомогнат живота, стана ясно на пресконференция, провела се днес в Областния информационен център във Варна. На нея присъстваха Кина Павлова – главен експерт “Социални услуги” в община Долни Чифлик и Борислав Френчев от “Форум гражданско общество”, източник /Varna24.bg/.

Обхванати са общо 85 души. 35 от тях (20 от община Долни Чифлик и 10 от Бяла) са лица, които ще преминават професионално обучение, с цел намиране на работа. 40 възрастни хора и 10 инвалиди пък получават социалната услуга от експертите от Мобилния екип за социална и здравна работа на терен. Има и рехабилитатор, който посещава домове, за да помага на лица с Детска церебрална парализа. В екипа са включени и експерти – психолози, социални работници, логопеди, терапевти, трудови консултанти, здравни работници, юристи, икономисти.

Безработните, които посещават курсове за придобиване на нова професия, ще бъдат назначени на работа за срок от 6 месеца.

Целта е подобряване на качеството на живот на хората с увреждания и техните семейства, повишаване на мотивацията им за водене на независим и самостоятелен начин и интеграция на пазара на труда в общините Бяла и Долни чифлик, стана ясно на пресконференцията днес.

Иновативният метод е проект: BG05M9OP001-2.005 “Активно включване”, проект BG05M9OP001-2.005-0011-C01″Активни в труда на територията на общините Бяла и Долни Чифлик”. Водеща организация е сдружение “Форум гражданско общество”, а партньори двете общини във Варненска област. Продължителността на проекта е 19 месеца от 01.05.2017 г. до 30.11.2018 г., бе съобщено на пресконференцията днес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *