56% от IT компаниите в България разработват собствени продукти

56% от IT компаниите в България разработват собствени продукти

снимки: Economic.bg

Това сочи проучване по инициатива на Dev.bg

56% от компаниите, базирани в сектора на информационните технологии (IT) в България, разработват собствени продукти, сочи проучване по инициатива на DEV.BG. В него са се включили 153 фирми у нас, като целта на допитването е да открие приликите и разликите между типа дейност, големина, работно време, гъвкавост и позициониране между тях, източник /Economic.bg/.
Както стана ясно по-горе, над половината от играчите разработват собствени продукти, докато 41% се занимават с аутсорсинг и също толкова работят в сферата на IT консултациите. Занимаващите се с внедряване на  софтуерни системи у нас са 27%. Сред тях се нареждат както бързоразвиващи се български стартъпи като EnhanCV, така и глобални гиганти като SAP.
Важно е да се отбележи, че част от изследваните компании посочват повече от един тип дейност.
Проучването показва също така, че най-използваният език за програмиране е JavaScript, а след него се нареждат Java и PHP.
Също така българските ИТ компании посочват MySql за най-предпочитаната база данни.
С наближаването на края на годината, проучването засяга и темата за годишните отпуски. Оказва се, че 65% от ИТ компаниите у нас се възползват от 20 дни платен отпуск, а 10% предлагат на служителите си над 25.
Очаквано, офисите на повечето от ИТ компаниите се намират в столицата, следвани от Пловдив и Варна, съответно на второ и трето място.

Подобни новини

Вашият коментар