Инж. Деян Иванов, кмет на Белослав: 2017-та беше една динамична година

Инж. Деян Иванов, кмет на Белослав: 2017-та беше една динамична година

Фокус: Инж. Иванов, каква е оценката Ви за отминаващата 2017 година?
Инж. Деян Иванов: 2017-та беше една динамична година. Не мога да я сравня с 2016 -та година, предполагам ще е по-добра. През 2017 година успяхме да завършим всички проекти, които бяхме започнали. Обектите имат издадени разрешения за ползване, а средствата към изпълнителите са разплатени. През годината рекултивирахме общинското депо за неопасни отпадъци, което се намира в местност „Дълбок дол” в землището на град Белослав. Това е доста мащабен проект, който вече е завършен. Минали са всички комисии по приемането му. Друг голям обект е водопроводът в село Разделна, кв. “Стара гара”. Така селото вече е водоснабдено на сто процента. Канализацията в Белослав, изтървана през годините, вече е завършена също на сто процента. Направихме четири детски площадки, извършихме текущи ремонти в детски градини, подменихме детски съоръжения. Имаме и няколко нови социални обекта, както и заварени от миналата година. По проекта “Топъл обяд” имаме над 150 ползватели. Договорът ни е подписан до края на 2019 година. Приключи проектът за старт в кариерата за млади хора до 29 години. Част от тях останаха да работят в общината. Надявам се да се чувстват добре в тази среда. Подписахме договори за образователна и пътна инфраструктура за над 3,3 милиона лева за следващата година, източник /Агенция “ФОКУС”/.
Фокус: За какво ще бъдат разпределени тези средства и по какви други проекти предстои да работи общината?
Инж. Деян Иванов: Част от средствата ще отидат за цялостно преасфалтиране на пътя от село Разделна към Девня, познат като белия път. Това е пътят, който е най-кратък за заобикаляне на канала. Той към момента е проходим само за тежкотоварни камиони и за джипове. Предстои да бъде изграден нов двулентов път, като в най-тесните участъци габаритът му е 7 и 50, а в най-широките участъци е 13 и 50. Говоря за асфалтирано платно. Договорът за изпълнение на инвестиционен проект за предоставяне на средства за изграждане на общински път Девня – с. Разделна като насърчителна мярка по Закона за насърчаване на инвестициите бе подписан в Министерството на икономиката. Другият мащабен проект, който ще бъде изпълнен с тези средства, е саниране, обзавеждане и оборудване на най-голямото училище в общината – СУ “Св. Св. Кирил и Методий” в град Белослав. Също има сключен договор за изпълнението на тези дейности. По проект през следващата година ще оборудваме и читалището в Белослав. Работим и по проект за трансгранично сътрудничество с община в Ирландия, като сътрудничеството е в няколко сфери.
Фокус: Казахте, че приключване годината без задължения. А какво е изпълнението на бюджета?
Инж. Деян Иванов: Общината има няколко финансови корекции от предишни периоди. Въпреки че водим дела, едната финансова корекция я прибраха превантивно, тя е в размер на 200 000 лева. Другата е за изплащане на адвокатски хонорари в размер на 90 000 лева. Това много ни затрудни бюджета, затова част от обектите се забавиха. ТЕЦ-а на територията на Белослав има нов собственик, което е добре. Но тази година част от големите фирми на територията на общината срещат трудности при плащането на данъците. Имаме много молби за отсрочка и не успяхме да съберем данъците на сто процента, но приключихме всичко, което беше запланувано.
Фокус: Беше създадено и СНЦ „Местна инициативна група Аврен – Белослав“. Как продължават дейностите към момента?
Инж. Деян Иванов: „Местна инициативна група Аврен – Белослав“ вече функционира. Сградата е оборудвана с мебели и климатици. Закупихме и лек автомобил за дейностите на сдружението. Бюджетът за тази, за следващата и годините до 2023-та вече е одобрен. Назначени са хора. В момента тече процедура по избор на външни експерти. Надяваме се догодина от месец април да стартираме с дейността, която е запланувана. Бюджетът за управление е в размер на 1 млн. лева.
Фокус: Какъв ще бъде бюджетът на общината за следващата година? Предвижда ли се увеличение на данъците през следващата година?
Инж. Деян Иванов: Не, данъците и таксите през следващата година няма да бъдат повишавани. По бюджета от държавата – увеличена е капиталовата програма. Бюджетът на Община Белослав за следващата година ще бъде като през настоящата – около 8,6 млн. лева.
Фокус: В каква посока ще работите през следващата година?
Инж. Деян Иванов: Ще кандидатстваме с проекти по Програмата за развитие на селските райони. Където се отвори възможност, кандидатстваме веднага. Обмисляме и
по-мащабни проекти. Нека да има яснота и тогава ще ги коментираме.
Фокус: А отчетохте ли инвестиционен интерес през годината?
Инж. Деян Иванов: На нашата територия се стори най-големият завод за производство на олио в страната. Ще бъдат разкрити около 150 работни места основен персонал. До една година трябва да стартира. Има кампания по набиране на персонал. Съдействаме на фирмата по всякакъв начин. Във всеки сектор има недостиг на кадри. Човешкият фактор вече стана основен показател за развитие на един бизнес. Да се надяваме повече хора от община Белослав да бъдат наети на работа в предприятието, за да останат да живеят тук. Споменах и ТЕЦ-а, там също ще бъдат разкрити нови работни места. Това са две крупни предприятия, които много ще намалят безработицата. Тя е средно годишно 3,6%.
Фокус: Какво ще пожелаете на жителите на общината?
Инж. Деян Иванов: Да са живи и здрави, да посрещнат весело Нова година и нека да бъде по-добра.

 

Подобни новини

Вашият коментар