Разказ за Койно Койнов, стража на българщината от училището в с.Сладка вода

Разказ за Койно Койнов, стража на българщината от училището в с.Сладка вода

Койно Койнов е роден през 1962 г. Художник, естет, скулптор.  През 1992 г. заедно със съпругата си създава Училище по българска култура“Цар Симеон I” в Сладка Вода, Варненско. Според тях образованието не бива да бъде консервативна система, а отворена и съвременна. Идеята за училището се заражда в тях през 1990г., подкладена от надеждата, че нещата в България реално ще се променят.

Намират хубава база в с.Сладка вода – чисто място, без никакви промишлени замърсители, с хубави благи места около селото, с много извори и чешми. Строената през 1953г. за училище стара запустяла хижа на Българския туристически съюз, веднага ляга на сърце на Койнов, появява се и знак, който изчиства всички колебания у него. Върху порутения покрив на сградата е кацнал Бял орел – старобългарски знак за мъдрост и закрила, накарал го да направи точно там училище по българска култура.

Стартират с пари от продажба на свой имот, сключват договор с община Дългопол отначало за под наем, а после купуват сградата. С времето разширяват училището, като купуват съседни дворове. По това време в селото има едва двадесет – тридесет местни възрастни хора. Те също дават своя принос в каузата, кой с каквото може. След няколко години в двора на училището с общи усилия на учители, доброволци, родители построяват параклиса. „Не зная дали има друго училище в страната с параклис и икона на Света Богородица.” – казва Койнов, но той е първопроходец и следва своята идея.

В училището за деца от 1 до 4 клас се изучава етнография, иконопис, народно пеене, народни обичаи – обреди и ритуали, празничната система, народни танци, песни и игри.  Основната цел е да се опознават, съхраняват и популяризират българските традиции и обичаи. В децата се създава чувство за историчност.

1 (4) (Small)

/коледуване 2011г./

 

Училището е като дом, в сградата всички се събуват. Децата носят български терлици. На родителски срещи – родителите също. Много от уроците протичат сред природата. Математика се учи рано сутрин, малчуганите изучават шах и астрономия. Така се развива комбинативното мислене у децата, бързината на мисълта, стратегическото планиране и осъзнаването за глобалността и закономерността в  глобалната система у която се намира човека.

Редом с кирилицата, възпитаниците от Сладка вода изучават и глаголица. Койнов и екипа на училището създават и собствени училищни помагала, някои от които са справочник по граматика, материали по светознание,  помагало по етнографията дял  народни вярвания.

В училището имат и животни – маймунка, птици, кон, който децата яздят, пони и т.н. Децата се грижат сами за тях. Децата усилено спортуват, един от училищните спортове е стрелба с лък, който учи детето на прецизност. Възпитаниците вече се реализират успешно в цял свят – във Флорида, в Англия, в Германия и не малко у нас. Те променят мирогледа, в не малко отношения, и на семеството си.

2 (4) (Small)

С помоща на доброволци, Койнов възражда Екопарк „Водениците” в близост до селото. Екопарка обхваща 450 дка горска площ, самата местност Водениците е обявена за защитена територия. За да се подобрят условията на живот и размножаване на редките птици, сред които скален орел, египетски лешояд, белоопашат мишелов, гарван гробар и др., са създадени специални хранилки и гнездилки. Възстановени са воденици, места за почивка, чешми и др. И това не без участието на децата от училището, които са най – честите посетители на парка.

3 (3) (Small)

Уви! Под огромен натиск на МОН, през 2013г., след 21 години съществуване училището прекратява работата си. Угасна единственият светилник на българщината! – е единствения коментар на съратници, родители и приятели на училището.

4 (1) (Small)

Въпреки отношението Койнов продължава делото си. Създава обширен сайт  за автентична история на България http://historybg.info/ , при ясно съзнание, че труда му ще донесе само морална отплата.

Съвсем скоро завършва  учебник специално адаптиран за децата на бесарабските българи. Той посвещава цялото си време на него. Учебника е интерактивен, в крак с времето. Записват се аудио диалози в студио. Те са необходими, за да могат децата да заучават правилният изговор. „Учебник по български език за деца на българи от Бесарабия” включва видео, аудио с българска реч, илюстрации, текстове, четива и др., подготвен е онлайн вариант, придружен с тетрадка за упражнения. Включени са снимки и видео материал на природни и исторически обекти от България. Освен изключителния труд и упоритост на Койнов, този учебник не би бил факт сега, без помоща на множество Българи, дали своя принос за него, кой с дарение, кой с морална подкрепа. Българщината ще просъществува, Койно Койнов е нейния пазител във Дългополския край на Варненско. Светилника не е угаснал!

През Коледните и Новогодишните празници искахме да разкажем за надеждата и добротата. Ето, това беше нашия  Разказ за Койно Койнов – стража на българщината от училището в с.Сладка вода.

Подобни новини

6 Comments

 1. Аспарух
  04.01.2018 at 8:19 Отговори

  Като негов възпитаник искам да кажа, че това училище е най-хубавото нещо, което съм изживял в България! Сърдечно се надявам някой ден училището да се завърне, за бъдещите деца!

 2. Д.Панайотов
  06.01.2018 at 12:23 Отговори

  Можем да се възхищаваме от такива българи, и дано стават все повече и повече!!!Д

 3. Маргарита
  27.01.2018 at 12:24 Отговори

  Очите ми са пълни със сълзи а душата ми с мъка за целия този труд който тези прекрасни хора са създали! Дано Бог ги подкрепя! Амин!

 4. Антония Бонева
  27.01.2018 at 12:57 Отговори

  Огромна благодарност на г-н Койнов за родолюбивите му дела! Господ да го благослови със здраве и дълъг живот!

 5. Анонимен
  02.11.2018 at 17:06 Отговори

  Моля Ви, пишете правилно. Текстът е пълен с правописни и граматични грешки. Все пак пишете статия за един, така да се каже, будител в днешна България.

  1. Даниела Николова
   11.07.2020 at 17:17 Отговори

   Наистина училището беше нещо прекрасно, изграждащо душите на децата, което те запомниха за цял живот!

Вашият коментар