Цели трима прокурори се изправиха срещу Даниел Митов и Христо Ангиличин

Цели трима прокурори се изправиха срещу Даниел Митов и Христо Ангиличин

снимка: FrogNews
Специализираният наказателен съд отложи първото разпоредително дело срещу бившия външен министър Даниел Митов и неговия заместник Христо Ангиличин.

Двамата са обвинени за престъпление по служба и безстопанственост, източник /FrogNews/.

Даниел Митов се яви без защитник в съда, защото адвокат Ина Лулчева е в годишен отпуск и не е получила призовка за делото. Отсъствието й доведе до отлагане на съдебното заседание.

Прокуратурата твърди, че Даниел Митов е обвинен за това, че в периода от 15.01.2016 г. до 22.07. 2016 г., като министър на външните работи, при условията на продължавано престъпление не е изпълнил служебните си задължения с цел да набави облага за търговско дружество. От това настъпили значителни вредни последици в размер на 494 458,03 лв. за Министерството на външните работи.

В нарушение на Закона за публичните финанси и Закона за обществените поръчки, сключвайки споразумения към договор с Министерството на земеделието и храните (МЗХ), Митов задължил МВнР да преведе чрез МЗХ на търговското дружество инкриминираната сума и не предвидил контрол по изпълнението на ценовото предложение по така сключените споразумения.

Христо Ангеличин е обвинен, че в същия период не е упражнил контрол върху дейността на дирекция “Управление на собствеността и материално-техническо осигуряване” в МВнР.

„Злоупотреби няма, тъй като парите на Външно са върнати и няма за какво да бъде образувано съдебно производство. Външно има споразумения с друго министерство, което е сключило споразумението с частната фирма, но на никого от тях няма да се търси наказателна отговорност”, заяви пред Фрог нюз адв. Ботев, който защитава Ангиличин.

Ангеличин има и друго обвинение – за покупката на телефонни централи за посолствата ни в чужбина. „Обвиняват го, че е извършил престъпление точно за това, което е направил и неговият предшественик Кристиан Вигенин. Предполагам, че на него няма да му бъде повдигнато обвинение”, казва още адвокат Ботев.

На делото срещу Митов и Ангеличин присъстват не един или двама прокурори, а трима. Това говори, че или числеността на държавните обвинители е прекомерна или, че изпълняват политическа поръчка за осъждане на бившите министри.

Подобни новини

Вашият коментар