Шефът на “Галъп” Първан Симеонов с гореща прогноза ще има ли провокации на европредседателството, как ще продължи схватката ГЕРБ – БСП, кои ще са новите политически лица през 2018 г.

660_28d75ce2f2d00728921aa9a8ca90060e (Small)

снимка: pik.bg

Напрегната беше политическата 2017 г.

Румен Радев встъпи в длъжност като президент. Противниците му го обвиняват в русофилство и в неумение да се еманципира от БСП. Социалистите пък се кълнат, че той не е партиен президент, източник /pik.bg/.

БСП се раздира от вътрешнопартийни конфликти. Опозицията вътре в партията набира скорост и обвинява ръководството в недемократичност. Корнелия Нинова запазва лидерството си въпреки натиска отвън и отвътре.

Бойко Борисов бе преизбран за лидер на ГЕРБ. Симпатизанти и противници признават активната му международна политика. 

Договор за добросъседство бе подписан с Македония, като един успешен завършек на дълги и трудни дипломатически усилия. 

БПЦ се съгласи да стане църква майка на Македонската православна църква.

Предстои ни европредседателство.

Каква беше изминалата политическа година през погледа на политолога попитахме изпълнителния директор на “Галъп интернешънъл” Първан Симеонов.

Интервю на Албена БОРИСОВА

– Какво се случи на политическия небосклон през 2017 г., което промени държавата, г-н Симеонов?

– Държавата не се променя рязко. Има известно успокояване за икономиката, възстановяване на доверието на ЕС и НАТО, ярко двуполюсно противопоставяне, което до миналата година отсъстваше. И разбира се, не бива да подминаваме международната активност на Бойко Борисов.

– И все пак кои са основните политически събития на отиващата си година?

– Започвам с външните събития, които пряко ни засягат. Тръмп се поукрепи на мястото си. Имаме все по-активна роля на Китай и нарастваща роля на Русия. Разбира се, Македония си засяга изключително. Възраждането на взаимоотношенията ни е много важен знак. Македония е напът да влезе в НАТО, Сърбия активизира връзките си с ЕС. А чисто вътрешната политическа ситуация се определи от изборите. Имахме втори тур. Те започнаха през есента на 2016 г. и завършиха през март 2017 г.  Предстои ни европредседателство.

– Готови ли сме за него?

– Да, не виждам какво може да ни притеснява. Има противопоставяне на управляващи и опозиция. Но това е нормално. Така трябва да бъде.

– Да очакваме ли провокации по време на европредседателството при така силно изостреното политическо противопоставяне?

– Всичко трябва да се очаква. Мнозина ще се опитат да си поставят проблемите по време на този период. Много тежка е политическата схватка. Биха могли малко да понамалят децибелите. БСП няма намерение да спира. Все пак те ще се придържат към по-държавническа позиция. Няма да се стигне до опити за тежко компроментиране на образа на на страната.

– Лидерите на основните политически сили ГЕРБ и БСП запазиха постовете си на партийните конгреси. Знак ли е това, че политиката няма да се промени?

– Да стискат палци всичко да е наред с европредседателството. Политическата схватка не работи добре и за управляващите. Защото на хората им омръзва от препирни и конфликти. И тогава започват да се оглеждат за други формации, а кандидати не липсват. Що се отнася до въпроса дали политиката ще се промени – не, няма. И двата политически лагера имат полза от противопоставянето, защото то ги мобилизира взаимно.

– БСП за първи път изкара навън вътрешните си конфликти. Цяла България разбра за острото противопоставяне и разделение вътре в партията. 

– Корнелия Нинова успява да се справи. Всички вътрешни битки ги затапва с външни. Тя сключва прост съюз между най-горното партийно ниво и най-долното за сметка на средното. Нинова успя да отслаби позициите на Георги Гергов. С тази сага “Техноимпекс” ГЕРБ върви с опозицията на Нинова. Всъщност целта на ГЕРБ е да разцепи БСП, но това е нормално. Така е в политиката.

– Какво да очакваме през политическата 2018 г.?

– Очаквам все повече ГЕРБ да засили приказката, която разказва – да се утвърди, биейки БСП. В западния свят растат консервативните настроения. ГЕРБ се опитва да ги улавя. Патриотизира се.  Това се прави с цел да се премахне БСП, защото по принцип левицата се харесва от националистите. Целта е и да не се даде възможност на десните и градските хора да гласуват за БСП. ГЕРБ все повече ще се опитва да поеме по-голяма част от дясното пространство. Има опасност да се самозабрави. Всяка партия на власт поема негативи и се амортизира. ГЕРБ е доказал, че има голям кредит на доверие, предстои да видим докога ще издържи той.

Очертават се в ляво няколко силни личности – Корнелия Нинова, Румен Радев, Мая Манолова. Те са много силни центрове на влияние. Не е за подценяване Слави Трифонов, зависи обаче как ще си изиграе картите и дали въобще ще ги играе. В дясното пространство наблюдаваме силна фигура като Томислав Дончев.

Много е любопитно какво ще стане с нишата на ДПС. Няма осезаем спад при патриотите. Те ще останат политически фактор. Трудно ми е да видя нещо добро в десницата и във “Воля” на Марешки. Не се очертават много нови неща на политическия терен.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *