Стратегически план на Москва погребва режима на Порошенко

Стратегически план на Москва погребва режима на Порошенко

снимка: Dnevnik.bg

Грандиозният проект на Русия “Северен поток 2” може да постави точка на политическата кариера на президента на Украйна

Доста мрачни прогнози за бъдещето на режима в Киев звучат все по-често от устата на западни политици, отбелязва руската преса. Поредното изявление, което бе озвучено от медиите, е на полския премиер Матеуш Моравецки. Той смята, че грандиозният проект на Русия “Северен поток 2” може да постави точка на политическата кариера на президента на Украйна Петро Порошенко, източник /Епицентър.БГ/.

Според Моравецки новият руски газопровод може да нанесе “смъртоносен удар върху Украйна”.

Киев получава ежегодно по около 2-1 милиарда долара от транзит на руски природен газ. Ако Украйна се лиши от тези пари, въпросът за краха на режима на Порошенко ще изникне със страшна сила. Освен това украинската газопреносна система ще изгуби своето предназначение, съобщава rueconomics.

Днес нейната функция е сведена до едно – транзит на газ в Европа от Русия. Ако Москва прекрати газовите доставки през украинска територия, то украинската “тръба” може чисто и просто да отиде за скрап, заяви Моравецки.

Транзитът на руски газ носи на Киев около 10% от постъпленията в държавния бюджет. Тук има и още един важен момент, смятат анализатори – интересът на Европа към Украйна се основава именно върху газа. С пренасочването на транзита Европа просто ще забрави Украйна, коментират експерти.

Подобни новини

Вашият коментар