Пристанището на ТЕЦ-Варна ще приема кораби от лятото

Пристанището на ТЕЦ-Варна ще приема кораби от лятото

снимка: Maritime.bg

ТЕЦ “Варна” вече е собственост на българската компания “Сигда”. Сделката между ЧЕЗ –  Прага, и “Сигда” е приключила на 22 декември, тогава са извършени последните плащания и са прехвърлени дяловете. Очаква се тези дни да бъде направена и пререгистрацията в Търговския регистър. Това съобщи за “24 часа” Данаил Папазов.

Така ЧЕЗ се освободи от един от активите си в България – затворената ТЕЦ “Варна”, източник /Maritime.bg/.

Очаква се до края на януари да приключат и преговорите за продажба на останалия бизнес на чешката държавна компания – разпределението и снабдяването на Западна България, търговеца на ток, както и фотоволтаичен парк.

Папазов заяви, че първо ще пуснат 6-и блок на централата, който ще работи на газ, тъй като имал газов модул. Мощността му е 210 мегавата. Папазов очаква това да стане до три месеца, но прави уговорка, че все пак зависи от състоянието на блока.

Предстои пълен преглед на теца, ще бъдат инспектирани машините, които не работят от 3,5 години. Газът ще се купува от “Булгаргаз”.

Други два блока ще бъдат пускани поетапно, но засега не се определят срокове.

Пристанището на теца, на което преди обработваха вносните въглища, вероятно ще приема кораби през юни. При първите съобщения за интереса към ТЕЦ “Варна” се допускаше, че той е най-вече заради порта.

Папазов заяви, че пристанището може да бъде пуснато и сега, но чат от кейовата стена е публична държавна собственост. “Едната релса на подкрановия път е на държавата, а другата на теца. Така че предстоят преговори с държавното предприятие “Пристанищна инфраструктура”, единственият начин е да се наеме под наем кейовата стена”, каза още бившият транспортен министър.

Търсят се и хора, които да бъдат назначени в теца и на пристанището, това са между 100 и 150 души.

Подобни новини

Вашият коментар