Провадийци, кмета ви дали изхарчи 13-тата си заплата?

zaglawna (Small)

В края на 2017г. пенсионерите с  пенсии до 321 лева, включително, получиха 40 лева коледна добавка. Нещо като 13-та пенсия, която макар и малко, все пак бе от полза за възрастните. Повече пари и за повече възрастни – нямало.

Законите са такива; такава е държавната политика – такива са извиненията на местно ниво, когато се търси сметка от общината за някой действия.

Обаче, не правителството е причина за 13 – тата заплата на кмета Филчо Филев във фильова Провадия, която не блести от просперитет. Той за пореден път сам си я предложи. Как стана това?

Стъпка първа – кмета да си направи заплатата на макс. Това Филев свършва още през 2015г. – след местните избори, сам предлага да получава „тавана” на основната месечна заплата за длъжността от 2 400лв. По същото време кметове от варненски общини, намалят заплатата си.

Съветник подкрепя предложението на кмета с аргумент, че за първи път след 6 – месечна ревизия в общината, кмета нямал нито един акт и че качеството трябвало да се възнагради, да не станело така както казал Бойко Борисов: ”Да  не останем само втора категория тук, а да задържим тези, които могат. Трябва да се плаща. Това е пазарния принцип.”

На питания за размера на заплатата си, лично Филев отговаря: „От март месец 2014год., то /бел.на сайта – възнаграждението на Филев/ е 1920 лв. Бруто е 2420 лв.”

Колко бруто заплата ще взема /и вече взема/ при основно възнаграждение от 2400 лв. самия той не съобщава. В провадийски информационен канал, общински съветник съобщава, че през 2014г. заплатата на кмета е 3000лв.

Стъпка втора – кмета „опипа почвата” и по време на проверка от АДФИ, при установени нарушения, си предложи 13-та заплата през 2016г., наречена допълнително възнаграждение, в размер на 65% от заплатата си. Калкулатора показва, че от 3000лв, 65% са 1950лв. Опипването на почвата явно е било успешно и последва третата стъпка.

1- (Small)

Стъпка трета – увеличение на процената от 65 на 80%. 2017г. предложеното от Филев допълнително възнаграждение в края на годината е в размер на 80% от индивидуалната му заплата. Смятайте сами, ако е 3000лв, 80% са 2400лв. Оправданието е, че има „икономии от утвърдените разходи за заплати”. Как са направени тези икономии, не се дават обяснения, дали някое работно място стои вакантно, вместо един млад човек да започне работа при тази безработица или има други начини за икономии, е някъде във Х- зоната на провадийско – общинските потайности.

Критиците ще кажат „те така и депутатите”. Просто невярно – при проверка на Нова ТВ на новина със заглавие „Депутатите си гласуваха по 5000 лева + 13 заплата за празниците”, се оказва, че същата е недостоверна.

В края на своето разследване от Нова ТВ заключават: „Спестените пари през годината не се разпределят на калпак, а се връщат в бюджета.”

В провадийско е обратно. Мноооого икономичен кмет.

За заплатата на кмета може да прочетете тук: Чифлика свети, на кмета на Провадия Филчо Филев трябвало да се плаща, да не стане втора категория

За допълнителното възнаграждение в края на 2016г. може да прочетете тук: РЕВИЗИЯ В ОБЩИНА ПРОВАДИЯ, КМЕТА ИСКА „КОЛЕДЕН” БОНУС

Image-1 (Small)

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *